27 septembrie 2022

România educată – o făcătură și la ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Aș putea zice că m-am prins cu cîteva zile mai devreme, cu ocazia corespondenței lui Grigore Culianu. El ne-a scris de la New York (corespondentul nostru și redactorul șef al New York Magazine) că a încercat să obțină o acreditare la Națiunile Unite unde exista un fel de moment Klaus Iohannis. Sau măcar la o conferință de presă a acestuia. Pe agendă programului de la Națiunile Unite figura și o prestație a lui Klaus Iohannis. Nu un moment intelectual, ci unul de ilustră figurație. Klaus Iohannis a fost desemnat să modereze o secțiune în cadrul unui șir de dezbateri în cadrul Transforming Education Summit, 16-19 septembrie ac.

La cît e de nebăgat în seamă pe plan mondial (cu excepția unor fotografii de grup!) poziția de moderator la o dezbatere, fie ea și secundară) a liderilor lumii despre educație este o adevărată performanță externă. Pentru ce a fost ales Klaus Iohannis?

Minciuni și bătaie de joc pe ruta Cotroceni-Washington-New York

Iată o precizare a consilierei prezidențiale Ligia Deca:

“În perioada 16-19 septembrie, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, va avea loc Summitul privind transformarea educației (Transforming Education Summit), menit să genereze o mișcare globală, pentru a transforma procesul educațional la orizontul 2030. Președintele României a inițiat demersurile pentru ca țara noastră să co-prezideze una dintre cele cinci linii de acțiune tematice, mai exact ‘Teachers, teaching and the teaching profession’ (…). Astfel, președintele României va modera luni, 19 septembrie (2022 – n.r.), una dintre sesiunile în care va avea loc Dialogul Liderilor, format ce va permite șefilor de stat și de guvern prezenți să transmită angajamentele naționale privind transformarea educației pentru îndeplinirea SDG4 și recuperarea pierderilor educaționale cauzate de pandemia de COVID-19”.

În data de 17 septembrie a început dezbaterea ”Teachers at the heart of education”, inițiată la propunerea țării noastre, extrem de preocupată să împărtășească liderilor planetei succesele Românei în modernizarea educației.

Ați înțeles? Toată strofocarea ministrului Sorin Cîmpeanu de a pune la cale valul confuz de modificări cu ocazia noului an școlar are la bază și postura de moderator al lui Klaus Iohannis la Națiunile Unite. Omul și-a dorit să conducă și el un eveniment internațional mai acătării și avea nevoie de niște modernizări în materie. Iar „Romania educată” era singurul care i s-ar fi potrivit.

Rezultă că diplomații români au depus eforturi chinuitoare pentru a sărbători „în marja” Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite un succes încă de neatins de fostul profesor suplinitor Klaus Iohannis. Ce înseamnă „în marja”? Este un fel de la „umbra” sau „printre altele”.

Toată aiureala lui Sorin Cîmpeanu a avut la bază dorința președintelui României de a se fuduli cu performanțele obținute cu educația din România în mandatele sale plicticoase. Și care perfomanțe nu există!

De ce au cedat funcționarii ONU? Pentru că ei nu știau sau pentru că pînă acum n-au făcut nimic? Sau pentru că ei chiar își imaginează performanțe obținute de Klaus Iohannis în modernizarea educației? Sau pentru că s-au îndoit la gîndul să-i facă un cadou? Nu știu!

Ca să nu zică unii că insist cu părerile mele despre ce se petrece în educație în timpul mandatului lui Klaus Iohannis, zis și Educatorul, reproduc două citate din judecățile unui intelectual tăvălit prin miere și pudrat cu aur de toată elita internaționalistă a României:

”Acest proiect a rămas o coajă goală, un maldăr de hârtii, rezultate din activitatea unei comisii care să se ocupe de…să pună pe picioare România Educată şi care a produs câteva cufere de hârtii din care nicio literă în aceşti şapte ani nu a trecut în realitate, niciuna, de niciun fel” (Gabriel Liiceanu,G4 Media)

”Programul «România educată» e o cacealma sinistră în care am crezut și l-am ales pe Iohannis. Asta ne-a păcălit pe o grămadă dintre intelectuali, care suntem conștienți că viața într-o țară depinde de nivelul culturii ei. Această cacealma numită «România educată» n-a reușit să ridice cu nici măcar un centimetru educația, un program care a virat, cum a spus cineva, de la toleranță 0 față de plagiat la reacție 0 față de plagiat. Avem un ministru al Educației pus acolo ca să-i apere pe cei care au furat timpul celor care au muncit ani de zile, hoți ordinari”. ( Gabriel Liiceanu, Spot.ro)

Am ales două citate din Gabriel Liiceanu nu pentru că ar spune ceva spectaculos. Despre eșecul numit ”Romania educată” au scris și alții cu mult înainte pînă cînd au avut probleme și s-au trezit cu dureri de cap.

Am exemplificat judecățile despre penibilul program ”Romania educată” cu niște citate din Gabriel Liiceanu pentru a demonstra și celor care stau la baza propagandei de dreapta și celor de la Națiunile Unite că fac mare caz de o făcătură educațională pe care mulți o consideră stupidă. Chiar un regres în materie! Și de care multora din România li s-a făcut greață!