Publicat: 29 Octombrie, 2018 - 11:53
Rezultatele Global Food Security Index 2018

Rezultatele indică o trecere spre adoptarea unor măsuri de securitate alimentară mai eficiente.
Corteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultură a DowDuPont, și Economist Intelligence Unit (EIU), au publicat  rezultatele Global Food Security Index 2018 - GFSI (Indicele Global al Securității Alimentare, ediția 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, oferă un cadru comun pentru înțelegerea cauzelor lipsei siguranței alimentare pe plan global. 

Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziție în GFSI 2018. Singapore este aici parțial datorită creșterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum și ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziția mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creșterea PIB-ului, Singapore, dintre toate țările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Criteriile de notare a țărilor din GFSI sunt stabilite în urma analizei dinamicii sistemelor alimentare și efectelor globale ale schimbărilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a siguranței alimentare din perspectiva accesibilității, disponibilității și calității hranei din 113 țări. În mare parte dintre aceste țări este activă și compania Corteva Agriscience.

Rezultatele acestei cercetări arată că țările cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au înregistrat în 2018 cele mai mari creșteri, semnalând o orientare spre adoptarea unor măsuri de securitate alimentară mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole și creșterea capacității de producție utilă pentru a hrăni o populație aflată în creștere sunt considerate principalele motive ale îmbunătățirilor consemnate de raport. 

Efectele schimbărilor de mediu

În 2017, GFSI a inclus o categorie nouă dedicată mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbările climatice și de adoptare a unor practici sustenabile în agricultură. Folosind informații despre schimbarea temperaturii, despădurirea terenurilor și epuizarea resurselor de apă, categoria „Resurse Naturale și Capacitate de adaptare” a fost utilizată pentru măsurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra țărilor din GFSI. Faptul că indicele a luat în calcul și date din categoria „Resurse Naturale și Capacitate de adaptare” a făcut ca scorul mediu al țărilor cu venituri ridicate să scadă mai mult decât cel al celor din alte grupe de venit. Oricum, fiecare țară va trebui să se pregătească pentru a face față acestor riscuri. 

„Includerea categoriei „Resurse și Capacitate de adaptare” oferă liderilor globali un nou instrument de măsurare a securității alimentare și ne ajută să vedem consecințele pe care le au acțiunile noastre pe termen lung în materie de schimbări climatice”, declară Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader în cadrul Corteva Agriscience. „Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expuși, oferă liderilor din domeniul agricol șansa unei mai bune poziționări pentru a răspunde acestor provocări. Să știm cum se întrepătrund aceste riscuri și ce înseamnă fiecare dintre ele luat individual, oferă șansa de a diminua o parte din pericole și de a ne adapta mai bine pentru viitor”. 

GFSI a ajuns la concluzia că schimbările climatice globale induc un grad de nesiguranță în producerea și distribuirea hranei și creează probleme noi, fără precedent. Anticiparea este mai dificilă pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importantă.

Modificări în procedeul de evaluare

În ciuda îmbunătățirilor evidențiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate și accesibilitate a alimentelor, în general a scăzut calitatea mâncării și nivelul siguranței alimentare, în parte datorită unei diete slab diversificate și a unei calități slabe a proteinelor. Au fost consemnate îmbunătățiri în adoptarea unor direcții și strategii nutriționale naționale, precum și în lanțurile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arată că țările ar trebui să facă mai mult pentru siguranța și calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lanțul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a înregistrat o scădere a poziției Statelor Unite în GFSI. SUA au ocupat în intervalul 2012 și 2016 prima poziție, dar anul acesta sunt pe poziția a treia, la egalitate cu Regatul Unit. Scăderea reflectă o rată lentă de implementare a unor îmbunătățiri comparativ cu alte țări, fără a se înregistra o diminuare a punctajului general al țării (85 de puncte în 2018, față de 84,6 în 2017). Din anul 2016 SUA a înregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politică, fapt care a împiedicat evoluția securității alimentare în intervalul 2016 și 2018. Amenințarea venită cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o creștere a prețului alimentelor, ceea ce va afecta în continuare punctajul SUA.

România
România se situează pe poziția a 38-a în acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte - o îmbunătățire cu un punct față  de anul 2017. Dintre cele trei criterii analizate România a obținut cel mai bun punctaj pentru Calitatea și siguranța alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziția 35) și Accesibilitatea acesteia (locul 43). România a obținut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existența unui mediu favorabil pentru siguranța alimentară, dar și o varietate mare de surse de finanțare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producția agricolă. 
Raportul menționează dedicarea autorităților române pentru creșterea standardelor alimentare, existența unui ghid pentru o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, prezența unei strategii de îmbunătățire a alimentației și colectarea de date privind deficiențele populației cauzate de nutriție. Siguranța alimentară din România este susținută de existența unei capacități suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui. De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum și o rețea bine dezvoltată de magazine alimentare. În același timp, țara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei, infrastructura din domeniul agricol și volatilitatea producției agricole, deoarece  România a raportat diferențe mari între producțiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii.
Pentru a vizualiza online datele GFSI în detaliu vizitați http://foodsecurityindex.eiu.com/.
      
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Divizia combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic. Mai multe informații găsiți pe www.corteva.com.
Urmăriți Corteva Agriscience™, divizia de agricultură a DowDuPont, pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter și YouTube.
  

Tag-uri Institutii: