Publicat: 14 Ianuarie, 2019 - 15:00
Dupa productia de struguri

România a ajuns să asigure 27,8% din pro­duc­ţia totală de porumb din Uniu­nea Europeană. Potrivit datelor Eurostat, anul trecut - cu cea mai mare producţie de porumb din istorie, de 18,9 milioane de tone (care valorează aproape 3 miliarde de euro) - ţara noastră s-a clasat pe locul I în UE.

În 2018, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei). Cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, a fost cumpărată anul trecut de şeicul Hamdan bin Zayed Al Nahyan din Emiratele Arabe Unite prin firma Al Dahra de la omul de afaceri român Constantin.Duluţă, pentru 200 de milioane de euro. Terenul agricol - 56.000 de hectare de cea mai bună calitate - a rămas în proprietatea statului român, iar Al Dahra plăteşte o arendă de 5 milioane de euro anual.

Următoarele poziţii în to­pul din 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antre­pre­­norul Ioan Popa. ”Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor,” a precizat Ioan Popa, pre­şe­dintele grupului Transavia.

Alături de Popa, cei mai mari fermieri români producători de porumb sunt Mihai Anghel şi Ioan Nicolae.

”2018 a fost un an bun, iar principalul fac­tor al creşterii producţiei de porumb a fost vre­mea, care a fost optimă pentru dezvoltarea po­rum­bului,“ explică Mihai Anghel, proprietarul companiei Cerealcom Dolj.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de sub­ven­ţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cul­ti­­vată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cul­tivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 miioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: