25 iunie 2022

România este primul partener comercial al Republicii Moldova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

România este primul partener comercial al Republicii Moldova, la finele anului 2021 acesta înregistrând o valoare record de 2,4 miliarde USD, din care export românesc de 1,5 miliarde USD.
Chişinău, 17 mai a.c. – Forumul economic România – Republica Moldova

În organizarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, prin Departamentul de Comerţ Exterior şi Biroul de Promovare Comercial-Economică Chişinău, în colaborare cu Asociaţia investitorilor români din Republica Moldova, s-a desfăşurat la Chişinău, pe data de 17 mai a.c., Forumul economic România-Republica Moldova, eveniment dedicat promovării comerţului bilateral, turismului şi sectorului investiţional. Deschiderea oficială a Forumului economic s-a făcut în prezenţa domnului Angel-Iulian Călin, secretar de stat în cadrul Ministerului român al Antreprenoriatului şi Turismului, domnului Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Moldova din cadrul Guvernului României, şi a demnitarilor moldoveni, respectiv ministrul economiei, domnul Sergiu Gaibu, şi ministrul finanţelor, domnul Dumitru Budianschi.

Demnitarul român, domnul Angel-Iulian Călin, şeful delegaţiei României a evidenţiat, în deschiderea oficială a Forumului economic, caracterul privilegiat şi strategic al parteneriatului româno-moldovean, subliniind profunzimea relaţiilor economice bilaterale care se reflectă prin deţinerea României a statutului de prim partener comercial al Republicii Moldova şi al doilea investitor de pe piaţa moldovenească.

De asemenea, oficialul român a subliniat faptul că prin aplicarea prevederilor Acordului privind acordarea unui ajutor nerambursabil în valoare de 100 milioane euro de către România Republicii Moldova, mediul de afaceri din Republica Moldova are posibilitatea de a atrage finanţare inclusiv în domeniile imm-urilor şi turismului, sectoare de interes în economia moldovenească, precum şi în consolidarea cooperării bilaterale cu parteneri din România, punctând rolul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului ca operator de program în cadrul Acordului pentru aceste două domenii.

La Forumul Economic de la Chişinău au participat peste 100 de companii din România şi Republica Moldova din domenii precum IT, industria textilă, industria prelucrătoare, farmaceutică şi turism care au avut posibilitatea, în cadrul unor sesiuni de B2B, să identifice noi oportunităţi de afaceri.

Complementaritatea economiilor, avantajele oferite de un cadru juridic bilateral generos reprezintă argumente solide pentru intensificare, în permanenţă, a relaţiilor bilaterale, în special în contextul actual regional şi mondial, au declarat, în mesajele transmise comunităţii de afaceri, demnitarii români şi moldoveni.

România este primul partener comercial al Republicii Moldova, la finele anului 2021 acesta înregistrând o valoare record de 2,4 miliarde USD, din care export românesc de 1,5 miliarde USD.

România deţine locul 1 după numărul de societăţi înregistrate în R.Moldova, respectiv 1557 şi locul 2 după valoarea capitalului (cca. 280 milioane USD -sectorul bancar domină, cu o valoare de 78 mil USD);

6.644 este numărul de societăţi mixte cu participare de capital moldovenesc înregistrate în România, cu un capital total investit de 62,6 milioane USD, ocupând locul 34 în topul investitorilor străini din România. În anul 2021 s-au înfiinţat 60 astfel de societăţi, cu un capital de 0,9 milioane USD.

Sursa foto: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului