Publicat: 11 Mai, 2018 - 16:17
Share

► Promovarea și expansiunea limbii și culturii franceze în lume, prin învățământ și evenimente, o prioritate a actualei conduceri a Franței

80 de copii din 4 sate din județul Bacău au pregătit un program artistic deosebit în limba franceză, care va fi prezentat, în premieră la Motoșeni (Bacău) și apoi în Franța.

”Împreună cu Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Foret, am propus, acum patru ani, un proiect care privește implicarea organizației pentru a asigura învățarea, de către copiii români, a limbii și culturii franceze. Ne-am concentrat pe patru comune de pe Valea Zeletinului, din județul Bacău – Colonești, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești – unde am adus profesori francezi care predau limba franceză elevilor. Astfel, am anticipat politica președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a pornit o campanie puternică de promovare și expansiune a limbii și culturii franceze în lume, deci a francofoniei, prin învățământ și evenimente”, subliniază Gheorghe Fodoreanu, președintele Invitation Romania, unul dintre principalii touroperatori români specializați pe incoming.

80 de copii din cele patru sate amintite din județul Bacău au pregătit un program artistic deosebit în limba franceză, care va fi prezentat, în premieră la Motoșeni (Bacău) și apoi în Franța. Acest proiect are la bază un parteneriat între Consiliul Județean Bacău și Asociația Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Foret. Managerul proiectului este Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, iar manager adjunct, responsabil pe partea de comunicare, Luciana Pascu-Cârlan. În echipa de organizare mai sunt implicați Dorian Pocovnicu, fostul prefect al județului Bacău, respectiv primarii din Colonești – Valentin Mîrzac, Motoșeni – Corneliu Ghelase, Răchiteasa – Valentin Moraru și Ovidiu Ivanciu (fostul primar) și Stănișești – Bogdan Popa.

Pe 10 mai, în România a venit o delegație importantă din Franța, din partea administratiei locale din Saint-Leu-la–Foret, condusă de senatorul de Val d’Oise, Sébastien Meurant și compusă din Marie Christine Baptendier – viceprimar (cultură, asociații culturale, înfrățiri), Arnaud Vandamme - viceprimar (dezvoltare comercială și acțiune economică) și Michèle Codron – director cabinet primar, iar din partea Asociației Amitié Roumaine Saint-Leu-la-Foret, Raluca Moulinier, președinte.

Pe 11 mai, la sala de spectacole a Casei satului și tradițiilor din Motoșeni, are loc spectacolul ”Chemin de l’Union”, unde 80 de copii din cele patru sate amintite din județul Bacău au pregătit un program artistic deosebit în limba franceză. Acest spectacol, intrepretat în limba franceză, este format din trei scenete: adaptare după ”Moș Ion Roată și Unirea”, întâlnirea dintre poetul Vasile Alecsandri și împăratul francez Napoleon al III-lea respectiv întâlnirea Reginei Maria cu generalul Berthelot, care a avut sediul la Oituz, în județul Bacău, în timpul Primului Război Mondial. Spectacolul se va încheia cu un extras al Proclamației Marii Uniri de la Alba Iulia, urmat de cântece și dansuri populare specific românești.

Grupul de copii din cele 4 comune va fi, apoi, invitat în Franța, unde va susține trei spectacole. Primele două vor avea loc pe 31 mai, în Saint-Leu-la-Foret, atât pentru elevii liceului din localitate, cât și pentru comunitate, iar ultimul va avea loc la Paris, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, la Ambasada României.

”O parte dintre tinerii români care vor învăța limba franceză vor fi, cu siguranță, viitori angajați ai societăților comerciale româno-franceze. Deci, latura culturală va avea, pe viitor, și o mare implicare economică. Mă bucură că a fost aleasă o regiune defavorizată din județul Bacău, pentru că astfel, mai mulți copii și tineri de acolo vor avea viitorul asigurat”, adaugă Gheorghe Fodoreanu.

Înfiinţată în 2006, Invitation Romania este una dintre principalele agenţii de turism din România specializată pe incoming, deci pe aducerea de turişti străini. Touroperatorul Invitation aduce turişti din toată lumea, în special din Asia, Germania, Franţa, Belgia, An­glia, Spania. Printre produsele promovate se numără circuite în Maramureş, Bucovina, Delta Dunării, Transilvania.

Fondatorul Invitation Romania, Gheorghe Fodoreanu, s-a dedicat, de peste 40 de ani, aducerii turiştilor străini în România. A fost ghid şi responsabil pentru piaţa franceză al ONT Carpaţi, singura firmă, de stat, care se ocupa cu aducerea turiştilor străini înainte de 1989, pe vremea comunismului. În 1990, a fondat, alături de parteneri, unul dintre primii touroperatori privaţi din România specializaţi pe incoming, Simpa Turism – Nouvelles Frontieres. Apoi a înfiinţat, alături de alţi acţionari, firmele Simpa Sport, Visit Romania, iar în 2006 a fondat Invitation Romania, touroperator unde este acţionar 100%. În 2004 a înfiinţat Comisia de Incoming a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), organizaţie al cărei preşedinte a fost între 2006 şi 2007. În 28 de ani, de când lucrează în mediul privat, Gheorghe Fodoreanu se poate mândri că a generat României circa 100 de milioane de euro prin incoming.

Tag-uri Nume: