6 decembrie 2021

România interbelică, văzută în aquaforte de Anton Kaindl

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitaţi, începând cu data de 9 iunie 2021, ora 10.00, expoziţia tematică „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”, care va fi deschisă la Palatul Suţu (Bdul Ion C. Brătianu nr. 2 ). Publicul va putea vedea expuse în premieră 44 de lucrări realizate de artistul german Anton Kaindl (1872-1951), cel care a venit în România în anul 1921, la invitaţia Reginei Maria, şi căruia i-a plăcut aici atât de mult încât, vreme de 30 de ani, a reprodus cu mare pasiune arhitectura noastră interbelică.

După sosirea în România, Kaindl a fost numit profesor la şcolile „Sfântul Iosif” şi „Sfântul Andrei” din Bucureşti. În calitate de gravor la curtea regală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a străbătut România realizând o operă impresionantă care documentează toate zonele pe care le-a vizitat.

În patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti se află un album cu 218 gravuri care înfăţişează monumentele arhitecturale vizitate în călătoriile prin ţară. Kaindl a utilizat tehnica aquaforte pentru realizarea gravurilor, inclusiv a autoportretelor, iar materialul folosit pentru plăci a fost alama, cuprul şi zincul.

Albumul cu gravuri care se află în patrimoniul Muzeul Muncipiului Bucureşti a fost achiziţionat în anul 1967, chiar de la moştenitoarea lui Kaindl, Silvia Obreja. El conţine 218 lucrări care redau, printr-o grafică minuţioasă, biserici, schituri, ansambluri mănăstireşti din Oltenia, Moldova, Maramureş, Muntenia, Bistriţa, troiţe din Oltenia, Bistriţa, Muntenia, vestitele cule olteneşti, case cu arhitectură tradiţională din Oltenia şi Transilvania, mori din spaţiul rural al Transilvaniei, Olteniei, Munteniei şi Bistriţei.

Albumul este completat de lucrări care înfăţişează Castelul Bran, Castelul Banloc şi Cetatea Neamţ din Moldova. El include şi lucrări cu peisaje din Bucureşti sau împrejurimi: Catedrala şi Palatul Patriarhiei, Biserica Bucur, clopotniţa Bisericii Udricani, Biserica Sfântul Anton, Biserica Bărăţia, Strada Văcăreşti în anul 1921, Biserica Fundenii Doamnei, Mănăstirea Antim, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Plumbuita, Mănăstirea Văcăreşti, Nunţiatura Apostolică, Ambasada Franceză, Casa de Depuneri.

Cele 44 de lucrări prezentate în cadrul expoziţiei „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”, respectiv gravuri din ultimul album deţinut de artist „acum parte a patrimoniului MMB” vor putea fi văzute la Palatul Suţu până pe data de 8 august 2021.