17 august 2022

România își sărbătorește Ziua Națională alături de Conservatorul Național Superior de Muzică din Liban

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De la 1 Decembrie 1918, Ziua Marii Uniri (Ziua Națională a României), este sărbătorită în fiecare an. Acest eveniment reprezintă apogeul luptei multor generații de români din toate provinciile istorice, care au urmărit împlinirea idealului de a trăi în libertate, într-un singur stat independent și suveran. „În data de 2 decembrie vom continua o tradiție de cincisprezece ani de concerte dedicate Zilei noastre Naționale la Beirut, rod al colaborării dintre ambasada noastră și Conservatorul Superior de Muzică din Liban. Suntem recunoscători acestei reputate instituții culturale, președintelui său, Dr. Walid Moussallem și membrilor orchestrei filarmonice. Eforturile lor de a merge înainte sunt larg apreciate, având în vedere greutățile prin care trec de mai bine de doi ani. Prin aceasta, scopul nostru principal este de a transmite un mesaj de solidaritate, speranță și încredere într-un viitor mai bun”, declară Excelența Sa Ambasadorul României în Liban, domnul Radu Cătălin Mardare. Această „speranță reînnoită”, așa cum o descrie directorul Conservatorului, Dr. Walid Moussallem, marchează „importanța rolului jucat de muzică în țări precum Liban și România”.

Concertul va avea doi invitați speciali din România, a căror prezență a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Asociația ”Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” (UCIMR):

– Cristian Lupeș, dirijor cu o excelentă reputație națională și internațională, foarte apreciat pentru activitatea sa extraordinară în domeniul muzicii contemporane, precum și pentru realizările sale impresionante în calitate de director general al Filarmonicii de Stat Sibiu. „Sunt recunoscător că mă aflu aici, la Beirut, pentru acest concert, care este o celebrare, nu doar a Zilei Naționale a României, ci și a frumoasei și îndelungatei relații dintre România și Liban. Aș dori să mulțumesc Ambasadei României, Excelenței Sale domnul Radu Cătălin Mardare, Asociației ”Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” și Conservatorului Național Superior de Muzică din Liban pentru această oportunitate onorantă. Astfel de evenimente sunt o mărturie a importanței artei și a faptului că, indiferent cât de greu este, împreună putem realiza lucruri minunate”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș.

– Georgiana Pană, o talentată solistă la nai, care a cântat cu orchestre celebre pe scene importante din România și din țări de pe toate continentele.

„Programul, în consecință, poartă o amprentă românească, un Triptic pentru orchestră, care se referă la căutarea unei idei muzicale noi, dar, în final, compozitorul găsește o temă muzicală foarte cunoscută din muzica tradițională românească, urmată de Ciocârlia, foarte dragă publicului nostru. Ca multe alte țări, România are o bogată tradiție muzicală de nai. Ultima parte a concertului va fi prima simfonie a lui Prokofiev, binecunoscută ca fiind o bijuterie muzicală foarte delicată”, după cum explică ambasadorul.

Relațiile româno-libaneze

„Din 1965, între România și Liban s-au țesut relații diplomatice, politice și economice, această țară fiind principalul nostru partener comercial în Orientul Mijlociu. Cooperăm, de altfel, în numeroase domenii de activitate”, precizează Excelența Sa, continuând „există o importantă comunitate libaneză în țara noastră și o importantă comunitate de români în Liban, ambele având un rol important în aprofundarea relațiilor dintre cele două țări”. În acest context, ar fi interesant de subliniat faptul că cultura și educația sunt doi piloni ai relației strânse și de lungă durată de prietenie și cooperare dintre Liban și România. De remarcat că Orchestra Filarmonicii Libaneze reunește un număr mare de muzicieni români, „dovadă a excelenței învățământului nostru muzical superior. Suntem, de asemenea, mândri că mulți libanezi talentați s-au format ca muzicieni și și-au atins măiestria artistică în România, în ultimele decenii”, se bucură ambasadorul, care continuă: „Avem multe de învățat (libanezii și românii) din propria noastră istorie, dar și unii de la alții. Cu toții am fost nevoiți să luptăm, la un moment dat în istorie, pentru păstrarea identității noastre, a libertății noastre, a independenței noastre și a principiilor noastre de democrație. O lecție învățată este că, în cele mai dificile momente cu care ne-am confruntat ca popor, unitatea în jurul valorilor noastre naționale, a idealurilor noastre comune și credința neclintită în destinul nostru ne-au permis să ne atingem obiectivele. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este o astfel de lecție”.

La rândul său, domnul Cristian Lupeș spune că istoria omenirii a reușit să evidențieze o certitudine: artiștii au ajutat oamenii să depășească momentele dificile. „Să nu uităm niciodată că toți marii artiști au trecut prin momente grele – din punct de vedere social, economic, cultural etc. Cu toate acestea, ei nu și-au abandonat niciodată arta, alegând să folosească contextul care li se prezintă pentru a inova, a ajuta la calmarea spiritelor și a lăsa amprente pentru generațiile viitoare. În calitate de artiști, misiunea noastră este de a menține cultura vie și de a oferi confort și sprijin întregii umanități. Prioritatea nu ar trebui să fie axată doar pe nevoile imediate. Pe termen lung, moștenirea noastră culturală este cea care ne face să fim ceea ce suntem „.

„Astfel, prin inițierea omului în muzică, nu numai că îi insuflăm gustul pentru Frumos și Artă, dar îl introducem și în disciplină, spirit civic, umanism… Ținând cont de acest lucru, aș dori să anunț proiectul actual pe care l-am întreprins împreună cu chinezii și care presupune construirea unei săli de concerte de 1200 de locuri și a unei clădiri de opt etaje pentru Conservatorul care va putea elibera diplome universitare. O astfel de inițiativă va face din acest hub muzical un centru de influență pentru întreaga regiune”, conchide Dr. Moussallem.