Publicat: 28 Septembrie, 2014 - 17:30
Share

Romania participa la cea de-a 32-a editie a Targului International de Carte LIBER, desfasurat in perioada 1-3 octombrie 2014 la Palacio 8 de Fira de Barcelona, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si ICR Madrid. Targul de carte LIBER este dedicat profesionistilor din domeniul editorial si are loc alternativ la Madrid si la Barcelona. Romania a fost tara invitata de onoare in 2011, titlul fiind detinut anul acesta de Paraguay.

La standul Romaniei (D414) vor avea loc intalniri cu editori si traducatori si vor fi promovate programele de traduceri derulate de Centrul National al Cartii. De asemenea, vor fi expuse carti ale autorilor romani aparute in limba spaniola in ultimii ani, precum si albume de arta sau numere tematice dedicate culturii romane. Pana in prezent, cu sprijinul ICR au fost publicate in limba spaniola 58 de titluri. 

Cu ocazia targului de carte, Institutul Cultural Roman organizeaza o serie de evenimente accesibile publicului larg, gazduite de librariile Laie, La Central si Alibri.

Luni, 29 septembrie, ora 19.00, la Libraria Laie (Carrer de Pau Claris, 85, 08010 Barcelona)
„Puncte cardinale ale poeziei romanesti“ -  discutii despre opera scriitorilor Marin Sorescu, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu si Letitia Ilea, si lecturi.
Participa: D. Sam Abrams (poet, traducator si critic literar), Xavier Montoliu Pauli si Corina Oproae (traducatori), Àurea Márquez si Xavier Ripoll (actori). 
Organizatori: Institutul Cultural Roman de la Madrid in colaborare cu Libraria Laie - detalii

Marti, 30 septembrie, ora 19.00, la Libraria La Central (C/ Mallorca, 237, 08008 Barcelona)
Ziua Traducatorului 2014. Bucovina ca metafora: „O regiune unde traiau persoane si carti“ – discutii despre opera scriitorilor Aharon Appelfeld, Paul Celan si Norman Manea.
ora 19.00 – Recital. Selectie de texte de traducatorii Xavier Montoliu Pauli si Corina Tulbure. Lectura de Maria Bosom.
ora 19.30 – Masa rotunda. Participa: Arnau Pons, poet si traducator, Eulàlia Sariola, ilustratoare si traducatoare, Corina Tulbure si Magda Bistriceanu, filologi. Modereaza: Xavier Montoliu Pauli.
Organizatori: Pen Català in colaborare cu Institutul de Litere Catalane, Fundatia Baruch Spinoza, Mozaika, Institutul Cultural Roman de la Madrid si La Central.

Miercuri, 1 octombrie, ora 19.00, la Libraria Alibri (Carrer de Balmes, 26, 08007 Barcelona)
„Anonimii si vedetele istoriei“- prezentarea cartii Eliza a los once años (Lizoanca la 11 ani) de Doina Rusti. Traducere de Enrique Nogueras. Editorial Traspiés, 2014. Carte publicata cu sprijinul Institutului Cultural Roman. 
Participa: scriitoarea Doina Rusti, Ramón Acín (scriitor si critic literar), Enrique Nogueras (traducatorul cartii) si Adina Mocanu (cercetatoare, autoarea prefetei).