Publicat: 1 Aprilie, 2020 - 15:56
Share

Luni, când Orban și Cîțu purtau în ședința de guvern un dialog hilar despre amânarea ratelor la credite, iar ministrul Economiei anunța că „începe lupta” fabricării de măști, un avion-cargo rusesc transportând 10 milioane de măşti medicale ateriza pe aeroportul Paris-Vatry, în nord-estul capitalei franceze, în cadrul „podului aerian" dintre China şi Franţa. Aparatul, un Antonov-124 al companiei ruse „Volga”, era la primul dintr-o serie de 16 zboruri închiriate pentru 4 săptămâni de către operatorul de servicii logistice Geodis în numele statului francez, a anunțat Eric Martin-Neuville, directorul general de activităţi al Comisiei de transport internaţional „Geodis”, informează agerpres.ro.

Acest prim transport a adus în Franța într-o zi cam câte zicea ministrul Economiei că se vor produce în trei săptămâni, în toată România, dar  numai din 16 aprilie încolo! Pe atunci,  vor fi și mai mulți infestați din cauza lipsei de măști și  tot mai mulți medici și asistente, complet neprotejați,  vor fi abandonat demult frontul antivirus.

În Franța sunt programate 4 astfel de zboruri în fiecare săptămână,  cu aparate –cargo închiriate de la o societate rusă cu sediul în Krasnoiarsk. Următoarea livrare a avut loc astăzi, miercuri.„Pentru luna aprilie sunt programate deja 16 zboruri", a indicat Eric Martin-Neuville. Avionul Antonov-124 poate transporta o cantitate de 650 m3 de mărfuri, adică între 10 şi 13 milioane de măşti pe zbor, a mai precizat acesta.

Adică, în aprilie, vor fi aduse în Franța cu avioane rusești peste 160 milioane de măști chinezești.România va produce în această lună 700.000 buc.

În operaţiunea franco-chineză vor fi folosite nu doar uriașele avioane rusești, ci şi avioane din flotila Air France. Duminică, un zbor Air France aterizase pe aeroportul parizian Roissy cu 5,5 milioane de măşti

Guvernul francez a anunţat, sâmbătă, instituirea acestui pod aerian către China,   pentru o comandă totală de „peste un miliard" de măşti, dintre care 74 milioane vor fi de tip FFP2, de care au cea mai mare nevoie persoanele expuse direct la infectarea cu coronavirus.

Care sunt învățămintele acestei operațiuni gigantice? 

Primul este că nu a existat vreun sistem public de sănătate care să fi fost pregătit să facă faţă pandemiei. Reproșul politicianist făcut de Orban, abia ieșit din izolarea petrecută la vila lui Dej, că a găsit stocurile goale, este de-a dreptul absurd.  

A doua lecție este că, atunci când sistemele publice de sănătate se află sub o presiune uriaşă şi sunt ameninţate să cedeze, decidenţii  trebuie mai întâi să vadă de urgență ce se poate fabrica prin forţe proprii. În România nu s-a făcut această evaluare, s-a lăsat totul pe seama inspirației unor firme și pe inițiativa unor sufletiști precum Gigi Becali, care  i-a determinat pe cei de la Braiconf să includă în fabricație halate și măști pe care el le va cumpăra în totalitate și le va dona spitalelor. Îndemnurile adresate, abia luni,  de Iohannis antreprenorilor – „veniți cu idei, avem nevoie de aceste materiale, avem această oportunitate” – sunt tardive, generale și demagogice. Unde să vină antreprenorii?  Un exemplu: patronul GFR, Gruia Stoica,  a făcut încă de vinerea trecută un apel public la guvern să permită firmelor și ong-urilor să importe,  rapid și la prețuri reale și folosindu-se de parteneriatele și relațiile lor de afaceri,  materialele și echipamentele sanitare de care medicii și spitalele duc lipsă. Nu e vorba de  nicio facilitate fiscală, ci doar de eliberarea licențelor de import. Apelul său n-a avut niciun ecou. Prietenii știu de ce: importul pe „zonă” este monopolul câtorva băieți deștepți, care nu pot fi deranjați de intruși taman acum, când dau tunul vieții…

Președintele Camerei de Comerț  pare în perioada asta un fel de Guru care mai degrabă dă lecții politice decât să se implice cumva. N-am auzit să fi prezentat public și din timp – împreună cu ministrul Economiei - o listă a firmelor care-și puteau adapta producția la necesitățile crizei, a materiilor prime necesare şi a forţei de muncă disponibile, inclusiv în condiţii de mobilizare. Franța și-a făcut o astfel de evaluare, prim-ministrul Édouard Philippe anunțând din vreme că „rezervele țării nu sunt infinite, putem produce săptămânal 8 milioane de măşti, în timp ce necesarul pentru tot personalul medical este de 40 milioane de măşti săptămânal”. Pentru Franța, problema n-a fost, deci, nici știința, nici voința, ci putirința! Și, atunci, a apelat la China.

Aceasta este a treia lecție dată de Franța: atunci când ai nevoie masivă de anumite lucruri de care depind sănătatea și  viața poporului tău, trebuie să apelezi  la cei care, având o  industrie puternică și flexibilă, răspândită în mii de  întreprinderi manufacturiere,  au capacitatea de a le produce de urgenţă și în cantități uriașe.

Franța, Italia și alte țări cu pedigree capitalist net superior haștagiștilor dâmbovițeni n-au ezitat să apeleze la China. Iohannis și Orban  i-au întors spatele. Pentru talibanii care văd numai ciumă roșie în fața ochilor a fost mai important orgoliul decât să-și ajute poporul. Prostul nu-i prost destul dacă nu e și fudul. S-au temut că, dacă apelează la ajutorul Chinei, li se contaminează electoratul de „virusul” ideologiei chineze și-i ceartă Licuriciul!

Franța n-are asemenea inhibiții prostești. Ea se lasă „infestată  ideologic” cu mii de tone de mărfuri și echipamente sanitare din China, care le salvează medicii și populația. La noi, Iohannis și camarila galbenă țin coada sus, în timp ce medicii dezertează pe capete, debandada pune stăpânire pe spitale și orașe, iar numărul infestărilor crește exponențial.

  În noiembrie, anul trecut, Macron a făcut o vizită de 3 zile la Beijing în care a semnat acorduri și contracte comerciale de peste  13 miliarde de euro. În timp ce Franța pregătea această colaborare colosală, Iohannis, Orban, Rareș Bogdan și alți analfabeți funcțional dpdv politic se luptau cu ciuma roșie.

Astăzi, în timp ce în Franța aterizau din China încă 10 milioane de măști și alte materiale de protecție, Iohannis ieșea la televizor să ne spună câte controale s-au făcut și câte amenzi s-au dat, de parcă cifrele ar ține loc de măști!

Trece lumea pe lângă noi ca acceleratul prin halta Cojocna și groparii de la putere nici nu-și da seama. Halal să le fie!

 

 

Topic: 

Format: