Publicat: 1 Aprilie, 2017 - 12:17
Share

Medicii gastroenterologi și oncologi sunt din ce în ce mai îngrijorați de numărul mare al bolnavilor de cancer de colon. Ei spun că cifra s-a triplat din anul 1990 până în prezent, iar afecțiunea nu mai este specifică doar persoanelor trecute de 55‑60 de ani. Debutul se manifestă chiar la persoane sub 30 de ani. Medicii solicită de mai mulți ani Ministerului Sănătății bugetarea programului național de screening pentru acest tip de afecțiune.

Specialiștii spun că dacă nu vor fi luate măsuri de prevenire, în câțiva ani 5% din populația țării va avea această boală care, nedescoperită la timp, este fatală. Depistată și tratată, această boală poate fi însă vindecată în proporție de 95%.

„Vârsta celor bolnavi de cancer colo-rectal a scăzut și pentru că au apărut tot felul de schimbări ale stilului de viață. Adică, din cauza televizorului și a calculatorului, lumea nu mai face sport, nici măcar mișcare. Responsabil este și numărul mare de fast-food-uri, dar și lipsa de timp, pentru că suntem într-o continuă goană după bani și joburi cât mai bănoase, în timp ce mâncăm tot felul de prostii, încă de tineri. Și atunci, simptomele acestei boli apar la vârste tot mai mici, ca urmare a unei alimentații proaste și a lipsei de activitate fizică“, spune Diana Marghidan, medic oncolog.

Simptomele unei astfel de afecțiuni sunt durerile abdominale, balonarea, crampele, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate. „În cazuri mai grave pot apărea sângerări. Dar, de fapt, noi asta încercăm să evităm: ca pacienții să ajungă târziu la medic. Și din acest motiv este nevoie de un program de screening național, pe care îl solicităm ministerului de ani de zile“, spune Mihai Paraschiv, medic gastroenterolog.

Există un program de screening pentru depistarea cancerului de colon, aprobat de Parlament conform normelor impuse de Uniunea Europeană, dar inutil deocamdată, pentru că nu s-a găsit finanțare pentru a fi aplicat. Marele avantaj al unui program de screening pentru cancerul colo-rectal este enorm. „Inițial apar polipii de colon, care sunt leziuni benigne. La 50 de ani, aproape 15% din femei și 25% din bărbați au deja polipi colonici. Cifra este extrem de mare. Programul naţional de screening pentru cancerul de colon există de vreo zece ani, a fost aprobat în Parlament, dar nu este bugetat şi cerem Ministerului Sănătăţii să găsească fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au găsit niciodată fonduri suficiente pentru un astfel de program, deşi se poate realiza pe regiuni-pilot. Nu cred că sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o voinţă politică mai consistentă, pentru că acest tip de cancer a crescut de trei ori în ultimii 27 de ani în România. Este o problemă reală, descoperirea în fază incipientă sau în fază de polipi reduce incidenţa cancerului de colon“, a declarat Marcel Tanțău, șeful Departamentului de endoscopie digestivă din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca.