Publicat: 5 Iulie, 2016 - 08:46
Share

www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti

Acesta este o unealtă de informare a tuturor celor interesați de ceea ce se intampla in domeniu, atat in tara cat si in strainatate, in domeniul procedurilor, terapiilor dar si legislatiei.

România — numarul 1 la mortalitate. Fonduri insuficiente. Decese la pacienți curabili

Soluții fiabile pentru România. Expertiză Mondială, aplicabilă local

Raportul din 2015 al Băncii Mondiale arată că România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare. În România, avem o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, față de U.E. (43.8 la 100.000 de locuitori).

De asemenea, bolile cardiovasculare reprezintă cauza numarul 1 de deces în țara noastră, cu 57% din totalul cauzelor de deces.

Următoarea cauză de deces din top cinci este cancerul. Ca ordin de mărime, toate tipurile de cancer reunite ajung la un procent de 20 % din mortalitatea totală, mult mai puțin față de cei 57 % numai prin maladii cardiovasculare, în timp ce urgențele traumatice reprezintă doar 5.6% din totalul deceselor iar bolile infecțioase numai 1 % din totalul deceselor.

Bugetul alocat de către CNAS pentru toate programele sale curative de boli cardiovasculare este de 14 de ori mai mic decât cel alocat programelor de oncologie. Mai mult, în fiecare an bugetul alocat bolilor cardiovasculare instituțiilor de stat, care au exclusivitate în derularea acestor programe, nu este niciodată consumat.

Astfel, deși afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, statul alocă din fonduri publice o sumă de 14 ori mai mică decât cea alocată pentru afecțiunile oncologice și de 8 ori mai mică decât cea alocată pentru dializă. Tratamentul principalei surse de mortalitate din țara noastră prime?te doar 4.5% din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Prioritate în strategia națională 2016 — 2020

Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Comisiile consultative de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătății, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical au organizat, în 24 iunie, la București, o conferință internațională de advocacy privind finanțarea afecțiunilor cardiovasculare în România.

Conferința internațională de advocacy 'Accesul pacienților la proceduri cardiovasculare în România', reprezintă începutul unei campanii de durată, care are drept scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății.

'Se pun pe tapet unele dintre soluțiile imperios necesare schimbării situației date, soluții precum: realocarea echitabilă a fondurilor distribuite în cadrul programelor curative pentru tratarea nediscriminatorie a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare; ameliorarea cotațiilor cazurilor decontate atât de programele de cardiologie, cât și de cele de chirurgie cardiacă adult congenital sau chirurgie vasculară, nu neapărăt după sumele care se alocă în vestul Uniunii Europene, dar măcar după modelul colegilor din Bulgaria sau Republica Moldova; stoparea discriminării centrelor medicale nou create de către sistemul de asigurări de stat ?i respectarea principiului de bază din Legea Sănătății, conform căruia banul urmează pacientul, oferind astfel accesul echitabil al pacienților din România la toate structurile medicale de profil, fără ca pacienții români asigurați să mai plătească sume foarte mari pentru dreptul la viață', a explicat Conf Dr Victor Costache.

La eveniment au fost prezente nume sonore ale medicinei internaționale, din Europa ?i SUA care au prezentat modelele deja funcționale din țările lor, unde pacienții au acces u?or la procedurile cardiovasculare.

Toti acesti specialist s au oferit sa fie ambasadori in proiect ai pacientilor in fata autoritatilor.

Printre participanți s-au numărat: Prof dr Ioan Bondrea, Rector Universitatea Lucian Blaga Sibiu 'Parteneriatele public private aduc beneficii in primul rand pacientilor dar si comunitatii si comunitatii academice.'

Prof dr Mihai Ionac, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara

Rolul chirurgiei vasculare devine unul tot mai important si numarul procedurilor de chirurgie vasculara a crescut in ultimii 10 ani de peste 4 ori.

La fel se intampla in cazul bolilor venoase. Romania are una din cele mai mari prevalente a fumatului in lume, suntem in zona rosie a HTA, suntem intr o zona foarte avansata prevalentei diabetului, a prezentei colesterolului crescut in sange si suntem asemanatori cu Africa sub Sahariana in ceea ce priveste numarul de medici.

Astfel, in Romania, sunt circa 700000 de pacienti ceea ce inseamna circa 9000 de pacienti la un medic adica 36 de pacienti pe zi pentru un specialist in chirurgie vasculara.

Nu numai numarul mic este o problema dar si modul in care chirurgii cardiovasculari sunt antrenati este unul complet depasit, raportat la ceea ce se intampla in Europa.

Conf. dr Victor Costache

50% din decesele din Romania cauzate de afectiunile cardiovasculare ar putea fi prevenite! Un oras de dimensiuni medii dispare in fiecare an de pe hartea Romaniei din cauza lipsei de actiune din partea sistemului sanitar.

Conform unui raport al Bancii Mondiale din 2015 Romania este singura tara din Europa in care speranta de viata se deterioreaza continuu. 58 % din decesele romanilor sunt cauzate de boli cardiovasculare.

Principala cauza a acestui fapt este accesul inechitabil al populatiei la o infrastructura de sanatate, la tehnologiile moderne din medicina.

Din 17000 de proceduri chirurgicale cardiovasculare care ar trebui efectuate, CNAS finanteaza numai 5600.

In tarile din Vestul Europei suma medie alocata unui caz chirurgical este de aproximativ 18000 de euro, in Romania coordonatorii de la CNAS aloca intre 1800-1200 de euro.

Chiar si in Bulgaria si Republica Moldova se aloca circa 7000 de euro pe caz.

Solutii?

Ameliorarea finantarii, imbunatatirea calitatii actului medical si accesul nediscrimanatoriu al pacientilor romani la cele mai performante metode si stoparea plecarii din sistem a tinerilor medici.

Prof Dr Ion Popovici, Presedintele Societatii de Cardiologie din Republica Moldova

In prezent exista 4 centre de chirurgie interventionala implicate in programul de Infarct de Miocard Acut pentru care se fac decontari, pentru o populatie de 2500000 de locuitori.

Din acestea doar unul, Institutul de Cardiologie este de stat, celelalte 3 fiind centre private.

Academician Prof Dr. I. Pop de Popa, Parintele Chirurgiei Cardiovasculare,

(cel care a efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș)

'Sigur, exista evenimente in viata romanilor care se imprima in memorie si au un caracter de neuitat. Un asemenea eveniment traim astazi, aici si repet, initiativa colegului nostru, dr. Victor Costache, realizeaza o schimbare radicala in practica acestei specialitati. Specialitatea noastra era recunoscuta in lume ca fiind la nivelul celorlalte tari avansate iar astazi, din pacate, ne clasam cam pe ultimele locuri...'

Introducerea acestor practici minim invazive este preferata atat de catre pacienti cat si de personalul medical.. Interventia este mult mai putin traumatizanta iar recuperarea este mai rapida, spitalizarea este mai scurta si este mai ieftina.

Prof dr. Viorela Cotarla, medic cardiolog pediatru

Reteaua de medici cardiologi pediatri este deficitara in Romania iar specialitatea este total ignorata la noi in tara.

Multi copii mor in absenta centrelor de interventie. Desi beneficiaza de formularul E 112, multe familii nu au bani sa se finanteze pana ajung in strainatate.

Banii cheltuiti de stat pentru cazurile care apeleaza la E 112 sunt foarte multi:intre 37000 si 45000 de euro pentru un timp operator. O malformatie complexa presupune 2-3 timpi operatori. Atunci se pune intrebarea de ce interventiile nu se deconteaza in tara?

Luca Militello, director general al Spitalului Monza — Centrul Cardiovascular

In România, se pot opera cei 800 de copii care suferă de boli grave de inimă doar că legislația actuală oferă doar două alternative: ori decontează sume foarte mici în țară, ori sume mult mai mari în străinătate, fiind excluse serviciile medicale din sistemul privat. 'Se pot opera cei 800 de copii care suferă de boli de inimă, trebuie doar să folosim potențialul care deja există în țară.

Sunt 100 de copii români operați în străinătate la un cost mediu de 20.000-30.000 de euro. Cu acești bani se pot opera de patru ori mai mulți copii aici, în România. Astăzi, centrele private au potențial să îi opereze, dar nu se dau bani . Se preferă să se dea bani pentru operații în străinătate, întrucât cadrul legislativ nu prevede să se dea la spitalele private. Atunci, în România mor anunal 400 de copii, dar nu se dau bani pentru operații în privat. O țară civilizată nu își permite să-și lase copiii să moară aici'.

Prof Dr Horatiu Moldovan

Inca exista liste de asteptare iar pacientii care au nevoie de interventii cardiovasculare sunt lasati sa astepte.

Invatamantul postuniversitar se desfasoara numai in mediul public si nu vad motivul pentru care nu se poate face acest lucru si in mediul privat. Accesul tinerilor medici la proceduri este astfel limitat . 80% din tinerii medici rezidenti din specialitati chirurgicale de varf pleaca pe parcursul rezidentiatului pentru ca nu nu au acces la posibilitatile de instructie.

Dr Cătălin Cîrstoveanu, șeful comisiei de neonatologie din Ministerul Sănătății

Mai puțin de 40% din copiii cu afecțiuni cardiovasculare din România sunt operați în țară din cauza programelor actuale de finanțare din domeniul sănătății.

Deși mortalitatea din cauze cardiovasculare ocupă primul loc în România, finanțarea în acest domeniu este pe locul 11 în topul programelor gestionate de stat. 'Probabil că noi reușim, în România și în străinătate, să operăm cam 40 la sută din copii, din cei 8-900 de copii care trebuie operați. Acestea sunt realitățile. Poate, la adulți, facem pentru toți ceva, nu știu, dar pentru jumătate dintre acești copii nu facem. Pe aceștia îi discriminăm extrem de tare. Nu ne adresăm cu tratament la jumătate dintre copiii care au nevoie.'

România plătește pentru o intervenție în străinătate cam 30.000 de euro, a mai spus medicul, precizând că există alternative mai ieftine în România.

'30.000 euro pentru 100 de cazuri operate pe an în străinătate înseamă foarte mulți bani în afară. De ce să nu operăm în România cu mortalitate de sub 2 %? La Spitalul 'Marie Curie', din cele 300 de cazuri operate în doi ani și jumătate cu colegi de la San Donato, 10 la sută sunt copii sub 3 kilograme, iar 90 la sută au sub un an. Aceștia sunt copiii pe care îi operăm și care au probleme foarte serioase. Nu știu ce se va întâmpla cu medicina privată, dar îmi doresc ca toți acești copii să fie operați în România decât în afară și cu atât de multă cheltuială a statului. Mai bine acasă. Și cine se demostrează mai eficinet în a gestiona banul și mai eficient în a face mai multe intervenții, mai rapid și la timp, acela poate că trebuie să le facă', a explicat medicul la conferința în care organizațiile de profil pregătesc o campanie de durată care are ca scop transformarea afecțiunilor cardiovasculare în prioritatea strategiei naționale în domeniul sănătății.

Toti specialistii si medicii de familie care isi doresc o viata mai buna pentru pacientii lor, pot deveni ambasadori in proiect iar pacientii pot transmite prin acestia problemele cu care se confrunta, celor responsabili de rezolvare.

Toate aceste informatii dar si multe altele veti gasi pe www.bolicardiovasculare.ro dar si pe pagina de facebook Sansa la [email protected].

Societatea Română de Chirurgie Vasculară,

Comisia consultativa de Chirurgie Cardiovasculară și Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătății