Publicat: 1 Februarie, 2016 - 10:11
Share

Împotriva României s-au înregistrat anul trecut 775 de noi plângeri la CEDO şi pentru 72 de dosare s-au dat sentinţe diferite de cele ale instanţelor din ţară.

Cele mai multe contestaţii au fost depuse de deţinuţii nemulţumiţi de condiţiile din inchisori şi cel mai încălcat articol din Convenţia drepturilor omului a fost cel legat de durata prea lungă a proceselor. 

De asemenea, multe plângeri vizează dreptul la proprietate. Dintre aceste plângeri, rata admisibilităţii este de sub 1%. 

Topul încălcărilor Convenţiei Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) arată că statele cu cel mai mare număr de hotărâri pentru cel puțin o încălcare a Convenției au fost Rusia (109 hotărâri), Turcia (79), România (72), Ucraina (50), Grecia (43) și Ungaria (42).

Până la sfârșitul anului 2015, numărul de cauze aflate pe rol ul instanţei europene a fost de 64.850, în scădere față de sfârșitul lui 2014 când au fost înregistrate 69.900 cauze pe rol.

Președintele CEDO, Guido Raimondi, a subliniat necesitatea ca fiecare stat membru să rezolve problemele endemice mai degrabă la nivel național, decât să le aducă în fața Curții Europene.

Raportul a fost prezentat pe 29 ianuarie 2016. De mai mulţi ani, România ocupă poziţii fruntaşe în acest top ruşinos.