Publicat: 15 Martie, 2012 - 15:05
Carmen Dinu: Corespondenţă din Bruxelles

România a propus joi, la Bruxelles, prin vocea premierului, Mihai Răzvan Ungureanu, includerea pe agenda unui viitor Consiliu European a unei dezbateri privind ideea europeană, în contextul ascensiunii partidelor extremiste din țări membre UE care influențează politicile europene.

Şeful executivului român a făcut această declaraţie după întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Potrivit lui Ungureanu, o asemenea dezbatere poate fi inclusă  pe agenda uneia din viitoarele reuniuni a UE, tocmai pentru "a antrena factorii politici de înaltă decizie".

Premierul susţine că, a lansat această idee "în contextul în care există o preocupare cu privire la modul în care politicile europene pot fi puse sub semnul întrebării la nivelul statelor membre de expresia politică a xenofobiei, de atitudini antidemocratice, de atitudini antieuropene".

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu se află joi la Bruxelles, în prima vizită în calitate de şef al Guvernului, prilej cu care se va întâlni şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu care va discuta despre situaţia economică actuală din România, aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi absorbţia fondurilor structurale.

În context, Ungureannu consideră că, opoziţia Olandei faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu face decât să "erodeze ideea europeană".

Între timp, deputaţii europeni au adoptat în sesiunea plenară de la Strasbourg, o rezoluţie care condamnă site-ul olandez creat pentru reclamaţii faţă de cetăţenii est-europeni din Olanda. Rezoluţia cere în termeni fermi guvernului de la Haga "să se distanţeze de iniţiativa Partidului libertăţii, condus de Geert Wilders, şi să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acte de rasism şi discriminare". Rezoluţia a fost iniţiată chiar de un europarlamentar olandez, care a cerut atât Legislativului de la Strasbourg, cât şi Comisiei Europene, să interzică pagina extremistă. Documentul mai cere oficialilor de la Haga să investigheze dacă site-ul a dus la incitare, la ură şi discriminare. Votul din Parlamentul European are doar caracter consultativ, însă o  eventuală decizie a Comisiei Europene va avea caracter obligatoriu, însă numai dacă executivul olandez ar acţiona împotriva site-ului extremist.

Agenda vizitei la Bruxelles, cuprindea şi o întâlnire cu premierul belgian Elio Di Rupo, care însă a fost amânată din cauza accidentului produs în Elveţia, în care şi-au pierdut viaţa 28 de persoane, între care 22 de copii. Ungureanu a transmis condoleanțe omologului său belgian.