23 mai 2022

România rămâne una dinte ţările sursă principale pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale şi prin muncă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

International Justice Mission contribuie la consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane din România

International Justice Mission, în colaborare cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, precum şi cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane derulează, în perioada 14-18 iunie 2021, un program de formare destinat ofiţerilor de poliţie şi procurorilor specializaţi în combaterea traficului de persoane.

România rămâne una dinte ţările sursă principale pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale şi a exploatării prin muncă forţată în Europa, arată „Raportul privind traficul de persoane” realizat de Departamentul de Stat al SUA în 2020.

Majoritatea victimelor (74%) sunt femei, iar copiii constituie aproape 50% din victimele identificate . Exploatarea sexuală rămâne principalul scop pentru care victimele sunt traficate, urmat de exploatarea prin muncă, cerşetorie forţată şi obligarea la comiterea de fapte ilegale.

Cu toate acestea, conform raportului ANITP, mai puţin de jumătate din victimele traficului de persoane de naţionalitate română sunt exploatate în interiorul României . Principalele metode de recrutare sunt promisiunea oferirii unui loc de muncă şi aşa-numita metodă „loverboy” prin care un traficant intră într-o relaţie cu o potenţială victimă cu scopul de a o exploata. Mijloacele de recrutare devin din ce în ce mai complexe, iar o pondere ridicată a victimelor sunt recrutate prin intermediul internetului.

„Traficul de persoane este un fenomen care scoate la suprafaţă ceea ce este mai rău cu privire la omenire. Nicio persoană nu ar trebui să fie obligată să participe la acte sexuale sau muncă forţată pentru beneficiul material al altui om. Integritatea şi libertatea unui copil nu ar trebui distruse pentru satisfacţia sau beneficiul unor infractori.

Este nevoie de fiecare dintre noi să lucreze împreună pentru a pune capăt unor astfel de fapte şi a face dreptate în cazul celor care încalcă aceste drepturi fundamentale. Atunci când agresorii vor fi arestaţi, condamnaţi şi făcuţi să plătească pentru faptele lor, mai puţini oameni vor cădea pradă traficului de persoane.” a declarat Shawn Kohl, Directorul International Justice Mission pentru Europa Centrală şi de Est.

Programul de formare adresat ofiţerilor de poliţie şi procurorilor va utiliza un model Formare de Formatori pentru facilitarea instruirii şi va aborda teme precum investigaţiile proactive, abordarea centrată pe traumă, impactul prejudecăţilor în exploatarea sexuală, folosirea internetului şi surselor deschise şi intervenţiile centrate pe victimă în combaterea traficului de persoane. Pe lângă investigaţii, formarea va pune mare accent pe abordarea multidisciplinară a situaţiilor de trafic şi acordarea serviciilor de sprijin şi protecţie atât în faza de identificare a victimelor, cât şi pe tot parcursul procesului judiciar.

În deschiderea programului au luat cuvântul domnul David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA în Romaânia, doamna Mădălina Turza, Consilier de Stat în Cancelaria Prim-Ministrului, domnul Horaţiu Radu, Secretar General al Ministerului Justiţiei, doamna Gabriela Scutea, Procuror General în cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Bogdan Despescu, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, precum şi domnul Shawn Kohl, Directorul International Justice Mission pentru Europa Centrală şi de Est. Toţi reprezentanţii au dat asigurări cu privire la eforturile depuse în vederea combaterii traficului de persoane şi şi-au exprimat susţinerea faţă de astfel de iniţiative menite să crească capacitatea instituţiilor de aplicare a legii.

„Suntem alături de voi. Ne uimeşte dedicarea voastră. Acesta este lucrul corect de făcut. Cu fiecare minut care trece, un alt copil este abuzat. O altă femeie care speră să ducă o viaţă mai bună este exploatată. Un alt bărbat care încearcă să aibă grijă de familia sa este traficat.”, a declarat domnul David Muniz, Charge d’Affaires în cadrul Ambasadei SUA în România.

Programul de formare adresat ofiţerilor de poliţie şi procurorilor este parte a proiectului „Consolidarea răspunsului proactiv al justiţiei penale la traficul de persoane din România”, un proiect de doi ani, finanţat de către Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Monitorizarea şi Combaterea Traficului de Persoane, care îşi propune să sprijine autorităţile române şi alţi actori pentru a aborda cazurile de trafic de persoane într-o manieră multidisciplinară centrată pe victimă. Pe lângă consolidarea capacităţii actorilor sistemului de justiţie, proiectul îşi propune să susţină politicile de protecţie şi compensare a victimelor traficului, să întărească calitatea furnizării de servicii sociale esenţiale şi să crească coordonarea între actorii cheie ce oferă servicii victimelor.

International Justice Mission este o organizaţie neguvernamentală, non-profit ce are misiunea de a susţine şi proteja persoanele vulnerabile împotriva violenţei prin restabilirea unui stări de siguranţă victimelor traficului de persoane şi susţinerea instituţiilor naţionale şi locale pentru a construi un viitor sigur.

International Justice Mission, lucrează în 33 de filiale din 23 ţări în Africa, Asia, Europa şi America Latină pentru a combate sclavia, violenţa împotriva femeilor şi copiilor şi abuzuri de putere împotriva celor vulnerabili.

Mai multe informaţii detaliate despre International Justice Mission pot fi găsite la www.ijm.org