Publicat: 21 Noiembrie, 2019 - 11:04
Share

În prima parte a lunii noiembrie 2019 a avut loc în Cangzhou, provincia Hebei, (Republica Populara Chineza) cel de al doilea Forum China - Europa Centrală și de Est (ECE). Acest eveniment, destinat în principal IMM-urilor, este organizat conform normelor stabilite la Summit-urile 16+1 si respectiv 17+1 la nivel de Prim-ministri, de la Sofia 2018 și Dubrovnik 2019.
    Forumul a fost organizat de: Guvernul central al R.P. Chineze, Ministerul Comerțului din această țară (MOFCOM), precum și de Guvernul local al provinciei Hebei, această instituție asigurând conducerea Forumului și a tuturor manifestărilor conexe. La eveniment au au fost reprezentate 16 țări din Europa Centrală și de Est, la nivel de vice prim-ministru, ministru, ambasador, ministru-consilier. 
Din partea României a participat Asociația China – România pentru Promovarea Comerțului Internațional și a Economiei (AFPICE), care a organizat o misiune economică la invitația China – CEEC for SME in Cangzhou (Hebei). Din delegația condusă de dl. Mihai Andrițoiu, președinte executiv AFPICE, au făcut parte companii ce activează în domeniul agroalimentar (producție de vinuri și produse alimentare), cat si firme de arhitectură urbană și de consultanță, în special întreprinderi mici și mijlocii. Costurile deplasarii au fost acoperite din fonduri private, fără susținere sau facilitati de la bugetul de stat al României.
    Forumul a fost însoțit de o Expozitie cu produse din țările Europei Centrale și de Est, în cadrul căreia România a avut, prin AFPICE, un pavilion național gratuit. Cu acest prilej vizitatorii au avut ocazia să obțină informații valoroase despre vinurile românești produse pe Domeniile Dealu Mare, Panciu și Anastasia Wine (producator Marin Constantin, arealul Dealu Mare).
Programul Forum China - Europa Centrală și de Est (ECE) a inclus pe lângă expoziția amintită un Forum politic și unul economic, urmat de întâlniri B2B, AFPICE fiind reprezentată la ambele evenimente. 
La Forumul politic, președintele executiv al AFPICE a participat alături de dl. Liu Qiang, Vice-primar Cangzhou (oraș cu 2 milioane locuitori), dl. profesor Kong Fanjun, specialist in relatiile Chinei cu Europa de Est, dl. Liu Zhiyong, director ANSVSA China, și dl. Georgios Chatzipetros, Vice-Ambasador al Republicii Elene la Beijing, la panelul „Create a New Era for SME’s”.
În cadrul Forumul economic, dl. Mihai Andrițoiu a semnat din partea AFPICE Acordul de Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Cangzhou și a participat la întâlnirile companiilor românești în cadrul formatului B2B.
Programul profesional al președintelui executiv AFPICE a inclus, de asemenea, o întâlnire cu oficiali ai Camerei de Comerț Beijing (cea mai mare cameră de comerț din lume), în cadrul căreia au fost stabilite direcțiile viitoare de cooperare dintre cele doua entități, precum și o întrevere cu d-na Shen Zhili,  vicepreședintele (pro-rector) al NCUT Beijing, una dintre cele mai mari și prestigioase universități de stat din China. Cu această ocazie, pro-rectorul NCUT a evidențiat aportul AFPICE la semnarea Acordului de cooperare dintre NCUT – Facultatea de Arhitectură și Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București. De asemenea, dl. Mihai Andrițoiu a avut întâlniri cu prof. univ. dr. arh. Lu Feng, de la China Academy of Science, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din China, dar și cu reprezentanți ai mediului diplomatic din această țară, precum si cu dl. Chen Xiaoming, consulul general din cadrul MAE din R. P. Chineză și cu dl. Wang Tianshan, din MAE China, fost consul general al Chinei la Constanța și cetățean de onoare al acestui oraș. 
Biroul de presa al AFPICE