9 august 2022

România riscă să piardă finanțarea de 230 de milioane de euro prin PNRR

PNNR _ FACIAS
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În timp ce mii de familii din România nu reușesc să găsească un loc în creșe pentru copiii lor, statul român este pe punctul de a rata, din nou, o oportunitate unică.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în cadrul proiectului „Transparență și Responsabilitate – Monitorizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a identificat încă un capitol al planului care este pe punctul de a fi ratat. PNRR prevede investiții semnificative pentru construirea, dotarea și operaționalizarea a 110 creșe, pe întreg teritoriul țării, care ar duce la dezvoltarea sistemului de educație timpurie destinat celor mici.

Prin proiectul din PNRR ar urma să fie construite creșe moderne, de care ar beneficia aproape 5.000 de copii, însă există deja un decalaj semnificativ între termenele asumate prin PNRR și realitatea din teren.

Potrivit informațiilor FACIAS, ghidul aferent apelului destinat acestui proiect s-a aflat în dezbatere publică în perioada 6-16 mai 2022, iar acum mai sunt 30 de zile pentru depunerea cererilor de finanțare și semnarea contractelor.  30 iunie 2022 este data până la care trebuie să fie semnate contractele cu operatorii publici (municipalitățile) pentru construirea celor 110 creșe.

Însă, cu o lună înainte de termenul-limită, nu se cunoaște nici măcar unde vor fi construite aceste creșe. Având experiența ultimilor 30 de ani, cu greu ne putem imagina că într-o lună de zile vor fi depășite toate obstacolele birocratice, iar proiectul va putea continua conform graficului asumat.

Astfel, România riscă să piardă finanțarea de 230 de milioane de euro prin PNRR și, mai important, ratează această oportunitate care ar atenua problema locurilor în creșe, în contextul în care an de an numărul cererilor de înscriere este mult mai mare decât cel al locurilor disponibile.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

Biroul de Presă FACIAS