Publicat: 18 Decembrie, 2012 - 15:44
Share

România și SUA au semnat, Marți, trei documente bilaterale privind implementarea scutului antirachetă, a anunţat secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu.

Potrivit secretaruil de stat în MAE, Bogdan Aurescu, ambele țări au ca obiectiv comun operaţionalizarea în 2015 a componentei de la Deveselu.

 Semnarea documentelor permite continuarea punerii în aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniul apărării antirachetă, încheiat la Washington în septembrie 2011. Noile angajamente au fost aprobate de către copreşedinţii acestui Comitet - Sebastian Huluban, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şi generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa.

 "Este vorba despre două noi Aranjamente de Implementare, unul privind datele referitoare la militarii, membrii de familie şi contractorii forţelor SUA, iar al doilea privind schimburile de date, precum şi de un amendament la un Aranjament de Implementare deja în vigoare, privind comunicaţiile. Ele se adaugă celor cinci Aranjamente de Implementare semnate în luna iunie", precizează un comunicat MAE.

 Secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat însemnătatea pe care România o acordă apărării împotriva rachetelor balistice, aprecierea pentru buna colaborare cu SUA şi importanţa edificării sistemului NATO antirachetă.

 "Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea României la proiectul bilateral cu SUA privind apărarea împotriva rachetelor balistice, ne pregătim de fapt pentru momentul 2015, când sistemul NATO antirachetă va dobândi capabilitatea operaţionala iniţială, ceea ce subliniază importanţa crescută a bazei Deveselu nu doar în context bilateral româno-american, ci şi în contextul construcţiei sistemului NATO", a mai declarat Aurescu.