29 iunie 2022

România, un factor de stabilitate al NATO pe flancul estic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal

COMUNICAT DE PRESĂ: România, un factor de stabilitate al NATO pe flancul estic

Prezent în delegaţie oficială în România, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a dat un mesaj solid privind reconfirmarea şi continuitatea de succes a parteneriatului nostru strategic cu Statele Unite ale Americii. Parteneriatul României cu SUA, precum şi apartenenţa la NATO, constituie garanţiile solide de securitate ale ţării noastre, în această perioadă dificilă, generată de invazia militară rusă în Ucraina vecină.

Este evident că România are nevoie de o mai mare predictibilitate şi coerenţă în abordarea naţională privind apărarea şi securitatea naţională, însă trebuie remarcat că NATO şi-a îndeplinit datoria de onoare de a-şi întări flancul estic. De altfel, atât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în recenta sa vizită de la Baza Mihail Kogălniceanu, cât şi preşedintele SUA, Joe Biden, au reafirmat că Alianţa Nord-Atlantică nu va permite atacarea niciunui centimetru din statele membre, fapt ce constituie o garanţie vitală pentru România.

Consider că probitatea externă a preşedintelui Klaus Iohannis şi a primului-ministru Nicolae Ciucă sunt lăudabile şi apreciate de partenerii noştri strategici, iar vizita doamnei Kamala Harris la Bucureşti este o recunoaştere a prestaţiilor de înalt nivel al celor doi înalţi demnitari români.

Este limpede că problemele declanşate de războiul Rusiei cu Ucraina sunt sub atenta grijă a NATO, iar statul român a acţionat corect, cerând o consecvenţă directă şi o mai mare implicare a forului nord-atlantic. Aceasta cu atât mai mult cu cât România îşi atinge obiectivele fixate de NATO, respectiv alocarea a 2% din PIB Apărării, fapt ce ar trebui să ne poziţioneze la masa la care se iau marile decizii.

În acelaşi context, Guvernul Nicolae Ciucă vizează, ca domeniu prioritar de acţiune, dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu SUA, semnat prin Declaraţia Comună de la Washington, în data de 13 septembrie 2011.

În concluzie, avem o serie de garanţii puternice şi durabile în vederea menţinerii securităţii noastre naţionale, astfel încât ameninţările acestui război inutil şi desuet să nu afecteze populaţia României.

Deputat PNL Mureş,
ERVIN MOLNAR