Publicat: 13 Aprilie, 2018 - 19:36

Anul trecut, valoarea exporturilor de armament în Orientul Mijlociu s-a ridicat la aproape 30 milioane euro, conform datelor desprinse dintr-un raport al Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Țara noastră a fost inclusă recent într-un plan mai mare de 1,2 miliarde euro, prin care țările din Europa Centrală și de Est au vândut armament în Orientul Mijlociu și Turcia, care apoi mergea mai departe în zonele de război, conform Asociației de Investigații Media din Balcani (BIRN) și Consorțiului Internațional „Proiectul pentru Relatări despre Crima Organizată și Corupție“ (OCCRP).

În Afganistan s-au vândut în 2017 lovituri antitanc, calibru 74 mm (cu fragmentare), în valoare de 4,3 milioane euro. ANCEX susține că licențele au fost  emise în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU pentru utilizarea produselor. În Arabia Saudită, stat considerat de BIRN și OCCRP furnizor de arme pentru Siria și Yemen, România a vândut produse militare în valoare de 13,9 milioane euro: aruncătoare calibru 40 mm cu aparat de ochire (702 bucăți), lovituri antitanc calibru 40 mm, lovituri calibru 73 mm, lovituri calibru 130 mm (cu proiectil exploziv şi focos), muniţie pentru arme de calibru mic, bombă fumigenă calibru 81 mm. În Emiratele Arabe Unite au fost trimise produse militare în valoare de 2,29 milioane euro: lunete pentru arme de vânătoare, piese de schimb pentru elicopter militar de transport, 9 elicoptere militare de atac (revizie şi inspecţie în regim de perfecţionare activă), componente optice pentru echipamente militare.

În Irak au fost trimise 20.000 de puști de asalt, 265 de bucăți aruncătoare grenade antitanc calibru 40 mm, lovituri calibru 73 mm (cu fragmentare). Valoarea totală a exporturilor s-a ridicat la 8,9 milioane euro. Licenţele au fost emise în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU pentru utilizare de către guvernul din Irak. În Liban au fost exportate produse militare în valoare de 1,5 milioane euro: echipamente şi componente pentru elicopter militar de transport (regim de perfecţionare activă), piese de schimb pentru elicopter militar de transport, piese de schimb pentru elicopter militar de transport (regim de perfecţionare activă).

În Turcia, stat aflat de asemenea pe lista furnizorilor de armament în zonele de conflict, România a vândut produse și licențe în valoare de aproape un milion de euro: componente de luptă calibru 300 mm, focos de proximitate pentru rachete, componentă de luptă calibru 122 mm (modificată) (perfecţionare activă), un produs pentru vehicul militar, exploziv militar, bandă explozivă, componente optice pentru echipamente formare de imagini și contraacţiune, profile extrudate din aliaj de aluminiu.

Tag-uri Nume: