Publicat: 14 Martie, 2014 - 09:57
Share
10 persoane au fost arestate preventiv în dosarul cărnii expirate

- Peste 300 tone oprite să nu ajungă pe mesele noastre. În unele magazine din ţară,carnea era expirată din iulie anul trecut; carne de pui expirată din luna noiembrie 2013; altele cu etichete netraduse şi fără acte de provenienţă;
- Inspectorii nu mai prididesc cu depistarea în magazine de carnestricată, spălată şi expusă la vânzare printre frunze proaspete de salată;
- SRI-ul vorbeşte de o adevărată reţea de crimă organizată

Zece persoane implicate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata au fost arestate preventiv, in urma a doua decizii luate de Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. Cele zece persoane fusesera retinute joi de procurorii DIICOT si duse apoi in instante cu propunere de arestare preventiva, dintre care patru la Curtea de Apel Bucuresti - Andrei Sileanu, Sorin Selesiu, Nicolae Marius Onica si Cezar Linca; iar sase la Tribunalul Bucuresti - Alexei Botan, Mansour Mah-D, Gheorghe Nica, Nicolae Sandu, Vasile Cucu si Dorian Botea.

Procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete, in cadrul unor actiuni vizand destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate, trafic de influenta.

Potrivit DIICOT, membrii gruparilor achizitionau prin intermediul unor societati comerciale din Romania, in principal, carne si oua din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fara plata TVA, conform prevederilor legale (operatiune reala evidentiata in actele contabile), ulterior marfa fiind vanduta catre beneficiarul final prin adaugarea TVA.

Dupa achizitionarea reala a marfurilor din alte state UE, membrii gruparii inregistrau livrari fictive catre firme "fantoma" din alte state comunitare ¬ coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pana in prezent.

Marfa din Romania era livrata scriptic in Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neincarcarea societatilor romanesti cu TVA de plata, marfa fiind in fapt vanduta pe piata romaneasca fara inregistrarea in documentele contabile "la negru".

De asemenea, exista suspiciunea ca reteaua achizitioneaza marfa din spatiul intracomunitar fara plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme "fantoma" si o vinde pe piata interna "la negru" la un pret apropiat de valoarea marfii cu TVA, insa mult sub pretul pietei, fapt ce reprezinta concurenta neloiala in raport cu societatile comerciale ce deruleaza acelasi tip de activitate, insa fara incalcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declara ca exista suspiciuni de punere in circulatie de produse alterate care erau trimise catre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse in consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate catre o firma de catering apartinand sotiei unuia dintre membrii gruparii pentru a fi preparata si oferita spre consum.