25 mai 2022

Romanian Science Festival caută voluntari pentru a cartografia biodiversitatea din Timişoara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou proiect marca Romanian Science Festival se derulează în Timişoara pe parcursul lunii septembrie. „Detectivii biodivesităţii urbane” este un proiect de tipul „citizen science” care îşi propune să cartografieze parte din flora şi fauna oraşului cu ajutorul comunităţii locale.

Astfel, locuitorii Timişoarei sunt invitaţi să se înscrie ca voluntari sau contributori la acest proiect. În această calitate, participanţii vor fi rugaţi să descopere şi să fotografieze anumite specii de plante, insecte sau păsări (sau orice alte animale)_şi să încarce fotografiile pe pagina proiectului de pe aplicaţia iNaturalist. Înscrierile pentru voluntari se fac completând formularul de la acest link: https://forms.gle/wBic3VrEawP267Vx6

Iniţiatorii proiectului au mai pregătit şi alte activităţi pentru voluntari şi comunitate. Acestea se vor desfăşura atât în Timişoara, cât şi online pe pagina RSF şi pe platforma iNaturalist. Printre activităţile pregătite de organizatori amintim: un „joc urban” ce cuprinde provocări interactive pentru locuitorii de toate vârstele, un webinar special pe tema biodiversităţii (şi nu numai), un workshop care sa ne ofere o imagine mai amplă despre vieţuitoarele prezente în jurul nostru, ateliere de „story mapping”, ateliere de pictură botanică atât pentru adulţi cât şi pentru copii, vânătoare de comori de biodiversitate. Toate aceste activităţi îsĚŚi propun să conecteze oamenii cu natura urbană şi să atragă atenţia asupra biodiversităţii în spaţiile „obişnuite” din oraş printr-o serie de intervenţii ştiinţifice şi artistice. Participarea la activităţi ajută participanţii să dezvolte abilităţi şi cunoştinţe de identificare a florei şi faunei urbane, esenţiale pentru a deveni un detectiv al biodiversităţii.

Echipa de proiect este formată din experţi în diferite domenii, cercetători sau profesionişti din ţară şi străinătate.

„Dacă în multe proiecte de la Romanian Science Festival vorbim despre ştiinţă şi despre tehnologiile ce aduc ideile cercetătorilor „la viaţă”, în luna septembrie dorim să ne extindem perspectiva prin intermediul unei noi iniţiative: Detectivii Biodiversităţii Urbane! Proiectul îşi propune să aducă oamenii mai aproape de natura urbană cu scopul de a informa şi conştientiza locuitorii oraşului asupra importanţei ecosistemelor naturale la nivel de oraş. Vă invităm cu mic cu mare să formăm comunitatea iubitorilor şi cunoscătorilor de natură”, transmit organizatorii.

Proiectul „Detectivii biodiversităţii urbane” este organizat de Romanian Science Festival în parteneriat cu Asociaţia Cartografică din România şi este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara, un program coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanţat de Lidl Romania şi implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival este primul festival naţional de ştiinţe din România.

Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diasporă în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice.

Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 80 de studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.