27 septembrie 2022

Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale intitulată „Cai”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Răspunzând pasionaţilor de colecţii tematice filatelice şi iubitorilor de animale, Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 3 Decembrie 2021, emisiunea de mărci poştale intitulată „Cai”.

Cele patru timbre ale emisiunii, cărţile poştale şi plicul „prima zi”, reproduc într-un concept grafic delicat, imagini ale familiilor de cabaline din care răzbate atitudinea calină şi protectoare faţă de mânjii lor, energia vie a alergării, frumuseţea statuară a membrelor speciei mult îndrăgite şi ocrotite de oameni.

Istoria societăţii umane, în evoluţia ei, include încă din antichitatea timpurie, prezenţa cailor în viaţa curentă, fie că e vorba de ajutorul în transporturi şi deplasări rapide, fie că e vorba de folosirea acestora în desele lupte în care regăsim încă din secolele V-VI î.e.n. pe asirieni şi pe perşi. Folosit în primă fază pentru călărie şi pentru supravegherea turmelor împrăştiate la distanţe mari pentru păşunat, calul a devenit un element important în revoluţionarea mijloacelor de transport, odată cu apariţia vehiculelor cu roţi în jurul anului 3500 î.e.n. în Mesopotamia. Folosirea cailor a contribuit decisiv la dezvoltarea comerţului şi la apariţia primelor elemente de schimbare a vieţii oamenilor prin amenajarea căilor de transport

Pierzând din importanţa inţială, caii aparţinând diverselor rase sunt crescuţi pentru evenimente sportive, echitaţie, operaţiuni de salvare, în patrule ale poliţiei. Ei sunt încă necesari în zone greu accesibile, unde nu există trasee adaptate transportului de mărfuri şi oameni.

Valorile nominale ale timbrelor emisiunii sunt 2,60 lei, 4,50 lei, 6,50 lei şi 16 lei.

Romfilatelia mulţumeşte Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale Cai va fi disponibilă începând de vineri, 3 decembrie 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.