26 iulie 2021

Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea intitulată Femei celebre din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luna martie debutează cu o nouă emisiune de mărci poştale: vineri, 5 martie 2021, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea intitulată Femei celebre din România, dedicată unor personalităţi feminine de excepţie.

Alice Voinescu (1885-1961), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei, a fost prima româncă doctor în filosofie. Scriitoare, traducătoare şi critic de teatru, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, iar în 1913 a obţinut doctoratul în filosofie la Universitatea Sorbona din Paris, devenind prima femeie din România cu titlul de doctor în această disciplină. A primit propuneri de angajare în universităţi din Franţa şi SUA, dar le-a refuzat, întorcându-se în România. La începutul secolului XX, a deveni profesor universitar de filosofie în ţară s-a dovedit imposibil – asemenea posturi erau apanajul bărbaţilor -, astfel încât s-a concentrat asupra esteticii şi istoriei teatrului, devenind, în 1922, profesor titular la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti.

După venirea comuniştilor la putere, deoarece îşi exprimase dezacordul faţă de politica autorităţilor, existenţa ei a devenit extrem de dificilă: în 1948, a fost pensionată forţat, iar în 1951 a fost arestată şi a petrecut un an şi şapte luni în închisoare. Ulterior, a avut domiciliu obligatoriu în comuna Costeşti din judeţul Iaşi, până în 1954. După ce s-a întors în Bucureşti, a supravieţuit datorită unei mici pensii şi câştigului obţinut din munca de traducător. A rămas în istoria culturii româneşti prin cărţile de filosofie, estetică şi teatru pe care le-a publicat, dar şi prin remarcabilul ei Jurnal, care cuprinde, pe lângă întâmplări din propria-i viaţă, pagini-document despre oameni şi evenimente din perioada interbelică şi cea comunistă.

Smaranda Brăescu (1897-1948), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei, a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România şi a deţinut, în anii 1930, recorduri mondiale în paraşutism. A devenit pasionată de aviaţie de la o vârstă tânără şi a urmat cursuri în Germania, obţinând brevetul internaţional de paraşutist. La 2 octombrie 1931, a stabilit primul ei record, pe care a ţinut să îl realizeze în România: a doborât recordul feminin mondial şi recordul european masculin la paraşutism, sărind de la înălţimea de 6.000 m. Apoi, ambiţia ei a dus-o mai departe, în America, pentru a încerca să doboare şi recordul mondial absolut.

După antrenamente dure şi mari dificultăţi în obţinerea unui avion şi a autorizaţiei de a efectua saltul, a reuşit. La 19 mai 1932, la Sacramento, SUA, a stabilit un nou record mondial la saltul cu paraşuta: 7233 m. Ulterior, a obţinut şi brevet de pilot, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a activat în România ca instructor de paraşutişti şi ca pilot voluntar în aviaţia sanitară.

Condamnată în contumacie la închisoare, de către regimul comunist, pentru semnarea unui protest împotriva falsificării alegerilor din 1946, a fost nevoită să se ascundă, sub nume de împrumut, până când s-a stins din viaţă, în anul 1948. Chiar dacă azi recordul mondial de salt cu paraşuta este de peste 41.000 m, performanţele Smarandei Brăescu rămân excepţionale pentru acea vreme. Pentru recordurile obţinute, a fost declarată în 1932 „sportiva nr. 1 a lumii”.

Sarmiza Bilcescu (1867-1935), cunoscută ca Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu, în urma căsătoriei cu inginerul Constantin Alimănişteanu, a cărei imagine este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei, a fost prima femeie avocat din România, prima femeie care a studiat dreptul la Universitatea Sorbona din Paris şi prima femeie din lume care a obţinut un doctorat în drept. Înscriindu-se la Facultatea de Drept de la Universitatea Sorbona, a devenit cea dintâi reprezentantă a sexului feminin care urma cursurile acestei facultăţi. Colegii ei au acceptat-o cu uşurinţă; în schimb, nu toţi profesorii s-au arătat la fel de lipsiţi de prejudecăţi: unii au mers până la a-i interzice să asiste la cursurile lor. Totuşi, Sarmiza Bilcescu a perseverat, şi-a luat examenele cu brio, obţinând în 1887 licenţa în ştiinţe juridice, iar în 1890 a devenit prima femeie din lume care a obţinut titlul academic de doctor în drept, cu teza „Despre condiţiunea legală a mamei în dreptul român şi francez”, în care pleda pentru egalitatea dintre femeie şi bărbat în căsnicie şi în ceea ce priveşte drepturile asupra copilului. Revenind în România, a solicitat înscrierea în Baroul de Ilfov. Deşi cererea ei i-a derutat pe profesori, a fost acceptată, Sarmiza Bilcescu devenind astfel, în 1891, prima femeie avocat din România. Totuşi, nu a profesat avocatura, căci mentalitatea clienţilor îi determina pe aceştia să apeleze la avocaţi bărbaţi. În schimb, s-a dedicat activităţii filantropice, îmbunătăţirii condiţiei şi a drepturilor femeilor, educaţiei, promovării culturii româneşti.

Romfilatelia mulţumeşte Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional al Literaturii Române şi Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale „Femei celebre din România” va fi disponibilă începând de vineri, 5 martie 2021, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, coala de 28 timbre şi minicoala de 3 timbre + 1 vinietă + manşetă ilustrată.