Publicat: 13 Iunie, 2014 - 13:35
Share

Romfilatelia marchează pe timbrele românești o altă instituție prestigioasă din țara noastră, Senatul României, la aniversarea unui secol și jumătate de existență, veritabil forum autoritar de dezbatere parlamentară, ale cărui principii precum menținerea echilibrului între structurile politice, apărarea drepturilor și libertăților democratice și promovarea idealurilor naționale au ghidat activitatea instituției de-a lungul timpului.

Cei 150 de ani de existență au însemnat decizii istorice fundamentale, precum Proclamarea Independenței de Stat (1877) și consfințirea Marii Uniri din 1918, dar și un proces evolutiv, înfățișând astăzi Senatul drept o instituţie fundamentală a României moderne, ce dezvoltă tradițiile sistemului democratic românesc și participă activ la consolidarea poziționării țării noastre în rândul statelor cu democrație avansată.

Timbrul  emisiunii, cu valorea nominală de 1,00 leu, reproduce emblema Senatului României şi respectiv clădirea Palatului Parlamentului, în care se află sediul actual al Senatului.

Pe timbrul din coliţa dantelată, cu valoarea nominală de 14,50 lei, emblema Senatului României, este încadrată într-un dublu perfor, iar fundalul coliţei ilustrează un fragment din Monitorul Oficial în care a fost reprodusă cuvântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la deschiderea primei sesiuni a Senatului României, imaginea primului sigiliu al Senatului, cărora li se alătură vederea de ansamblu a Palatului Parlamentului. Stelele figurate pe fundalul manşetei coliţei fac trimitere către Uniunea Europeană, organism din care România face parte din ianuarie 2007. 

Una din minicolile emisiunii prezintă în viniete (tabsuri), alături de mărcile poştale, imaginea reconstituită a primului sediu al Senatului României şi aversul plus reversul monedei aniversare de 100 lei, realizate de 
Banca Naţională a României. Confecţionată din aur, moneda a fost pusă în circulaţie într-un tiraj de 150 de exemplare. 

Cele două valori sunt completate de plicul prima zi și întregul poștal, emisiunea fiind machetată în coală de 30 de timbre, minicoală de 8 timbre + 2 viniete, minicoală de 8 timbre + 2 tabs-uri și coliță dantelată.

Începând cu ziua de marți, 17 iunie 2014, emisiunea de mărci poștale Senatul României, 150 de ani va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulţumiri Senatului României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Totodată, mulţumim Direcţiei Emisiune, Tezaur şi Casierie din cadrul Băncii Naţionale a României pentru punerea la dispoziţie a imaginilor monedei aniversare, adăugând astfel un plus de valoare mărcilor poştale care vor ajunge în colecţiile celor pasionaţi de filatelie.