Publicat: 5 Septembrie, 2018 - 18:21
Share
EXXON și OMV așteaptă rezultatele presiunilor americane

Directorul general adjunct al Romgaz, Dumitru Gheorghe Rotar, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în curând, în baza parteneriatului cu Lukoil, se va începe forajul unei sonde de explorare-evaluare în perimetrul Trident din Marea Neagră.

„Concret, probabil că la sfârşitul anului sau în prima jumătate a anului viitor vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare. Operatorul desemnat de către noi, Lukoil, o să facă acest lucru şi o să forăm această sondă fiind antamate eventual încă două sonde pentru evaluarea potenţialului perimetrului.

În funcţie de rezultatele pe care le obţinem în procesarea informaţiilor o să luăm în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente care urmează să fie transformate în rezerve. Când se forează o sondă, se forează pentru verificarea conţinutului, atât cantitativ, cât şi calitativ al resurselor pe care le anticipăm acolo. După ce le verificăm, aceste resurse potenţiale devin surse contingente. Ştim că sunt acolo, nu ştim cât de mari sunt”, a precizat Rotar.

Pentru valorificarea zăcămintelor, este nevoie de îndeplinirea sau depăşirea unor condiţii şi, abia după aceea, hidrocarburile vor fi puse în producţie şi se transformă în rezerve.

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a subliniat, în acelaşi cadru, că se va trece la exploatare în Marea Neagră, acolo unde se fac explorări în asociere cu Lukoil, doar dacă se va găsi un zăcământ economic viabil. Volintiru a explicat că una este să găseşti resurse şi alta ca acestea să fie eficiente de exploatat din punct de vedere economic. 

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: