Publicat: 20 Mai, 2015 - 12:40
Share

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, împreună cu Academia Română - Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii,  organizează vineri, 22 mai a.c., la Centrul de dezvoltare durabilă “Ţara Haţegului – Retezat”, din comuna General Berthelot, jud. Hunedoara, o manifestare dedicată celebrării unor evenimente cu semnificație deosebită în domeniul protecției naturii și al ariilor naturale protejate.

La data de 24 mai, când au fost declarate primele parcuri naționale ale continentului european (Suedia, în anul 1909), în toate țările europene sunt organizate manifestări dedicate Zilei Europene a Parcurilor

Începând cu anul 2004, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva s-a implicat în organizarea manifestărilor dedicate acestui eveniment, în fiecare an într-o altă locație, în funcție de tematica stabilită la nivel european, dar şi de alte evenimente care se petrec pe plan naţional şi/sau local.

Pentru România, anul 2015 are o semnificație aparte, având în vedere faptul că se împlinesc 80 de ani de la înfiinţarea Parcului Naţional Retezat (1935), primul parc naţional românesc, motiv pentru care s-a ales ca locul de desfășurare a manifestării să fie în raza Parcului Național Retezat, la Centrul de dezvoltare durabilă “Ţara Haţegului – Retezat” al Academiei Române.

Totodată, pe 21 mai 2015, s-au împlinit 128 de ani de la naşterea marelui om de ştiinţă Alexandru Borza (21 mai 1887) – cunoscut şi ca „părintele Parcului Naţional Retezat”, principalul promotor al vremii sale în ceea ce privește ocrotirea naturii și iniţiatorul înfiinţării Parcului Naţional Retezat.

Evenimentul organizat în acest an va include o serie de prezentări dedicate valorilor naturale deosebite din Parcul Național Retezat și contribuției oamenilor de știință pentru protejarea și promovarea acestor valori, precum şi o expoziţie de fotografie, prin intermediul căreia, cei prezenţi vor putea să admire imagini cu peisaje unice din parcurile naţionale şi naturale.

Organizat sub deviza “Nature is our business”/“Natura este preocuparea noastră”, propusă de iniţiatorul Zilei Europene a Parcurilor – Federaţia EUROPARC, evenimentul îşi propune să ilustreze importanţa ariilor naturale protejate în contextul actual.