5 februarie 2023

Rotativa și învîrtelile lui Ciolacu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cine își imaginează că „rotativa“ convenită între PSD și PNL înseamnă doar o schimbare de premier și de titulari la cîteva fotolii mai confortabile se înșală. Nu va avea loc doar o decuplare a unui aparat și o înlocuire cu un altul. Se va produce o înlocuire de echipe și clanuri de la ministere și instituții publice și se va trece la mufarea altora. Un organism politico-anomalitic de supt de la bugetul țării noastre face schimb de linguri, polonice și cazane cu un altul ceva mai flămînd, la fel de nepriceput și de nehalit. Iar schimbarea va începe de sus și va merge cine știe pînă unde, în funcție de pile și de negocieri. De sus și pînă jos sau numai pînă la jumătate? Sau totul se va reduce la mahări? Sau vom intra într-o perioadă de redistribuiri, negocieri, neînțelegeri și circ?

Zilele acestea, l-am auzit pe din ce în ce mai gonflatul politic Marcel Ciolacu vorbind despre începerea lucrului la un fel program. Omul nu vorbea foarte clar și pe larg despre un program de guvernare. Zicea de ceva acolo, ca un plano-program, dar mai mic și mai de casă, mai de specificul și folosul partidului.

”Trebuie să revenim la ceea ce ne definește, la faptul că suntem social-democrați. În primul și în primul rând, echitatea socială este menirea noastră să o facem, nu menirea dreptei. Asta nu înseamnă că venim cu taxe mai mari, asta înseamnă că va trebui să reducem impozitarea muncii și va trebui să mărim impozitarea capitalului.

Va trebui să explicăm foarte clar aceste lucruri și să creăm pârghiile care ne duc la închiderea unei discrepanțe între pătura de jos și pătura de sus. Dacă vom merge în continuare fără o politică echitabilă social, la un moment dat se va reveni la o criză socială pe care o aveau când noi ne-am asumat să intrăm la guvernare” .

Nu știm în detaliu ce presupune „ Trebuie să revenim la ceea ce ne definește“ dar nu poate fi vorba nici despre dezvoltare accelerată, nici despre modernizare, nici despre idei pentru o relansarea economică. PSD-ul este neputincios la asemenea capitole. Nu este capabil să le aloce nici măcar un neuron. În mintea lui Ciolacu,  nu zboară decît linioarele cu măsurile de sprijinire a păturii de jos, cea care îl votează. Nu sunt condamnabile,  dar,  în absența altora, devin măsuri catastrofale. Ceilalți rămîn la produs de bunuri și bani. Și dacă nu supraviețuiesc, praf și pulbere! Marcel Ciolacu nu pricepe și nu vrea să înțeleagă că toți banii care rezultă dintr-un an economic se duc pe salariile bugetarilor și pe măsurile de protecție. Uneori, nici nu ajung și România trebuie să se îndatoreze. Ca să-și hrănească uriașa clientelă (votanți plus propagandiști), PSD-ul secătuiește economic țara, spre deosebire de confrații vitregi de guvernare, PNL-ul care o îndatorează pînă în gît.

Ce va însemna și ce efecte va avea această afirmație ciolanistă „va trebui să reducem impozitarea muncii și va trebui să mărim impozitarea capitalului“?

Pe mine mă cuprind fiorii cînd mă gîndesc la o întoarcere pe dos a mecanismelor de funcționare a economiei și la o revenire în forță a modului de a gîndi a lui Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Firea și Pandele etc.

Să nu uităm că tot la Zalăul lui Hellvig și Măgureanu, Marcel Ciolacu a dezvăluit un alt vis al său, o dorință fierbinte și inexplicabilă. Omul (căci despre partid nu poate fi vorba pentru că nimeni nu i-a ascultat plămînii) își dorește foarte mult aducerea la guvernare a lui Mihai Tudose, mare performer politic și economic, de care sunt legate catastrofe și gafe. Tudose nu-i decît un fost premier ridicol (situația cu premierul Japoniei rămîne antologică!), vorbitor de bancuri și glume proaste și de nici o limbă pe la Parlamentul European, sforar și apropiat de băieți și tovarăși. Ca și Ciolacu!

Dacă luăm în calcul numele promovate de Marcel Ciolacu la Curtea de Conturi (pe care au nenorocit-o recent!), la ANRE (cu al său Chiriță, cu toate catastrofele și bîlbele produse!), la Ministerul Culturii (prietenul de pescuit!) și mulți alții, la care trebuie să îl adăugăm pe iluminatul întunecat Mihai Tudose ajungem la o echipă care ar trebui să ne sperie.

Prostocrația va avea noi posturi și „performanțe“ care pot învîrti țara și în sens invers!