Publicat: 5 Octombrie, 2012 - 18:30
Share
Mai multă mâncare și monitorizarea lor

Ministerul Mediului şi Pădurilor are în vedere îmbunătăţirea într-un timp cât mai scurt a legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor şi găsirea de soluţii optime în vederea gestionării într-un mod corespunzător a populaţiei de urşi de pe teritoriul României.

În urma întâlnirii pe care conducerea Ministerului Mediului şi Pădurilor a avut-o în data de 24 septembrie 2012 cu reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor şi cu cei ai asociaţiilor de vânătoare s-a stabilit aplicarea unor măsuri clare în vederea administrării populaţiei de urşi. Aceste măsuri vizează actualizarea componenţei Consiliului Naţional de Vânătoare, convocarea reprezentanţilor gestionarilor fondurilor cinegetice precum şi modificarea contractului cadru de gestionare a faunei cinegetice.

 'Am propus elaborarea unui ordin de ministru pentru modificarea contractului cadru de gestionare a faunei din fondurile cinegetice. În acest scop, urmărim completarea contractului cu noi clauze care să facă referire în mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, râs, pisică sălbatică. Aceste clauze trebuie să facă referire la obligativitatea gestionarilor de a evalua, de a monitoriza şi mai ales de a asigura hrana animalelor sălbatice atunci când acest lucru se impune. Prin aceste modificări, Ministerul Mediului şi Pădurilor nu doreşte crearea unui prejudiciu economic pentru gestionarii fondurilor de vânătoare ci urmărim, în primul rând, protejarea populaţiei aflate în apropierea fondurilor cinegetice precum şi asigurarea unui habitat optim animalelor sălbatice prin îndepărtarea acestor specii de zonele locuite' susţine secretarul de Stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Mugur Cozmanciuc.

 Încă de la numirea sa în funcţie secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc a dispus intensificarea controalelor în fondurile cinegetice astfel, începând cu luna mai 2012 au fost verificaţi un număr de 150 de gestionari de fonduri cinegetice, aplicându-se un număr de 336 contravenţii cu o valoare cumulată de 36.000 de lei. Totodată, au fost formulate un număr de 28 sesizări penale pentru nerespectarea regimului autorizaţiilor de vânătoare şi braconaj cinegetic, care au provocat un prejudiciu de 67.112 lei.

 Totodată, Ministerul Mediului şi Pădurilor va actualiza, periodic, măsurile aplicate în vederea unei gestionări cât mai eficiente a situaţiei urşilor şi a celorlalte specii de animale protejate prin lege, iar la stabilirea acestor măsuri vor contribui şi viitoarele întâlniri şi discuţii pe care conducerea MMP le va avea cu reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor şi ai asociaţiilor de vânătoare.