Publicat: 19 Martie, 2013 - 08:24
Share

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb și Secretarul de Stat Elena Dumitru au lansat luni, 18 martie 2013, aparatul de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice, intitulat Reciclatorul verde. Evenimentul a avut loc în incinta hypermarket-ului Cora Pantelimon, iar lansarea de astăzi face parte din proiectul Acord Voluntar, semnat în noiembrie anul trecut între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, retaileri şi societăţi de colectare şi reciclare a deşeurilor.
 Ministrul Rovana Plumb a declarat că este un susținător al proiectelor de colectare și reciclare a DEEE-urilor, proiecte care să ajute România în atingerea țintei de 4 kg DEEE-uri reciclate / cap de locuitor / an. „Prin intermediul Acordului Voluntar intenționăm să demonstrăm că reciclarea nu este doar benefică pentru mediu, ci poate aduce și avantaje imediate pentru buzunarul omului. În acest fel dorim să încurajăm activitatea de reciclare și să generăm un reflex care să se extindă pe scară largă și să devină durabil, așa cum se întâmplă în toate societățile dezvoltate” a precizat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
 Sistemul inteligent pentru colectarea DEEE-urilor, promovat sub denumirea Reciclatorul verde, presupune preluarea acestor deșeuri de la populație în centrele comerciale și emiterea la schimb de bonuri valorice utilizabile în acele magazine pentru efectuarea cumpărăturilor, acestea nefiind grevate de nicio restricție cantitativă.
 Ministrul Rovana Plumb a susținut că acest proiect al Acordului Voluntar, pe care îl considera la momentul lansării drept unul avangardist, s-a dovedit a fi o reușită datorită implicării și determinării tuturor factorilor implicați. “Reciclarea înseamnă reducerea poluării, dar poate însemna în același timp profit si chiar dezvoltare economică. Totodată, reciclarea poate genera bani și locuri de muncă în economia ”verde” și poate aduce foloase imediate pentru cetățean. Prin aceste proiecte vrem să le arătăm oamenilor că a colecta și a recicla înseamnă nu numai a reduce poluarea și a proteja mediul, ci poate aduce beneficii directe” a reiterat ministrul Rovana Plumb.
 La evenimentul de lansare a Reciclatorului Verde au mai participat partenerii Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în acest proiect, Green Group și lanțul de hypermarket-uri CORA.