Publicat: 12 Noiembrie, 2012 - 13:01
Share

România reciclează, la ora actuală, numai 3% pe componenta deşeurilor de ambalaje din aluminiu, mult sub media europeană ce poate ajunge la 70%, a declarat, Luni, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor

'România, prin angajamentele pe care trebuie să le urmeze, are o ţintă de colectare anuală, începând cu 1 ianuarie 2014, de 55%. Pe componenta dozelor de aluminiu, reciclăm doar 3% faţă de de o medie europeană, 40-70%, sau ţintă de 50% propusă a fi respectată pentru 1 ianuarie 2014. Modelul adus azi este un model european, nou. România trebuie să ajungă să recicleze 50% în următorii 7 ani în ceea ce priveşte aluminiul. La groapa de gunoi ajung în acest moment 10 milioane de tone de aluminiu. În Europa, procentul variază între 40 şi 70%. Reciclăm o doză de aluminiu salvăm consumul de energie produsă de un televizor în trei ore. La PET-uri , o tonă are o valoare de comercializare de 600-700 euro. Dintr-o tonă reciclată de PET se pot obţine fibre pentru fabricarea unui tricou', a declarat ministrul Mediului, la conferinţa de lansare a proiectului de îmbunătăţire a colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje PET şi a dozelor de aluminiu de la populaţie.
 Acord poate crea şi locuri de muncă.
'Lansarea Acordului voluntar de azi, în baza Directivei privind gestionarea deşeurilor de ambalaje, presupune un parteneriat atât a asociaţiilor care se ocupă de reciclare, cât şi a retailerilor (...).Preluarea modelului european al acestui tip de aparat are, în afara beneficiilor de reducere a poluării şi prevenire a efectelor negative pe care le produce fiecare gospodărie, şi crearea de locuri de muncă. La montarea a 20 de astfel de aparate se creează cel puţin 50 de locuri de muncă şi un profit de 5 bani la adresa cetăţeanului pentru fiecare sticlă reciclată. Cetăţeanul participă, astfel, la gestionarea deşeurilor şi devine cetăţean eco', a susţinut Rovana Plumb.