Publicat: 4 Septembrie, 2013 - 07:44
Share
La nr. 031. 425. 11.01 pot apela femeile care au nevoie de ajutor

Roxana Dumitrache, Director de Strategie și Comunicare, Partidul Conservator: “E important înțelegem dacă în teatrele de operațiuni mor în general bărbați, pe “frontul” domestic mor exclusiv femei. Cel mai dureros e agresorii sunt partenerii lor de viață.”

Partidul Conservator lansează campania de informare: “Femeie, nu victimă!” ca primă etapă dintr-o serie de acțiuni care urmăresc scoaterea din invizibilitate publică a experiențelor feminine și creșterea reprezentării politice a acestora.

Modul în care este gestionată problema violenței domestice de către autoritățile publice și absența unei protecții reale pentru victime au generat nevoia unei noi abordări politice a subiectului. Articulate cu marginalitatea subiectului pe agenda priorităților politice, cifrele sunt îngrijoratoare. În 2012, 21% dintre femei au recunoscut că au fost abuzate emoțional sau fizic de partenerul de viață. Mai mult, statisticile oficiale ale autorităţilor publice centrale semnalează un număr de aproximativ 82.000 de cazuri raportate de violenţă în familie în intervalul 2004-2011 şi 800 de decese ca urmare a violenței în formă paroxistică. Citite din perspectiva de gen, cifrele nu vorbesc exclusiv despre numărul de victime, ci, în egală măsură, despre numărul de agresori.
Numărul real al cazurilor de violenţă domestică este mult mai mare, cifrele nu reprezintă decât cazurile care au fost raportate şi înregistrate, însă adevărata dimenisiune a fenomenului transcende statistica. Există un întreg complex de rațiuni pentru care actele de violență domestică rămân neraportate: teama, dependența economică de partener, rușinea, lipsa de informare, o serie întreagă de incertitudini privind corecta aplicare a cadrului legislativ în domeniu, mai exact a ordinului de protecție care însoțește Legea nr. 217/2003.

Partidul Conservator lansează, în acest context, o campanie de informare cu mesajul: Femeie, nu victimă! Campania va avea drept miză mutarea violenței împotriva femeilor din categoria subiectelor politice marginale pe agenda priorităților politice. Sub forma unei caravane care va traversa comunele din 10 județe ale României(Argeș, Alba, Ilfov, Dambovița, Giurgiu, Galați, Gorj, Ialomița, Teleorman, Vrancea), campania va debuta pe 10 septembrie și va consta în proiecții de filme dedicate subiectului, consiliere psihologică specializată și sesiuni de informare.

Începând cu luna iulie, Organizația de Femei a Partidului Conservator a pus dipoziție un număr de telefon (031. 425. 11.01) la care pot apela femeile care au nevoie de îndrumare spre cel mai apropiat adăpost, consiliere psihologică sau informații privind ordinul de protecție.