Publicat: 1 Noiembrie, 2012 - 10:40
Share

Royal Art Muzzyk prezintă Vineri, 2 Noiembrie, ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Romane, Bucureşti, spectacolul “Sentimente”, un spectacolul realizat în memoriam Hero Lupescu, unul dintre puţinii regizori de operă autentici pe care i-a avut teatrul liric românesc.

Protagonista în ultima producţie condusă de Marele Maestru în calitate de profesor, mezzosoprana Claudia Deleanu îşi dăruieşte ideile şi le pune în practică de fiecare dată când are posibilitatea, purtând cu onoare şi inspiraţie mai departe artă în stilul ce l-a consacrat pe mentorul său.

Spectacolul reprezintă doar una dintre ideile excelente transpuse de către Claudia Deleanu, urmaşa Mareului Maestru, într-un spectacol deja prezentat şi apreciat de către publicul bucureştean.
Tonul actual şi maniera inedită în care este tratată tema clasică a iubirii, alături de profesionalismul cu care soliştii Royal Art Muzzyk îşi însuşesc rolurile sunt aspectele realmente apreciate şi aplaudate de către toţi spectatorii şi ceea ce, de fapt, recomanda “Sentimente”.

Este vorba despre un spectacol liric contemporan de arii celebre din opere precum “Tosca", “La Wally", “Orfeu şi Euridice”, legate prin muzică tinerei compozitoare Eliza Puchianu, absolventă Royal Irish Academy of Music şi interpretate de colaboratorii Royal Art Muzzyk, în regia Claudiei Deleanu.

Regizoarea Claudia Deleanu a ilustrat în acest spectacol ceea ce spunea mentorul sau, Hero Lupescu: “Dacă vrem cu adevărat că opera să trăiască ca gen, trebuie schimbat radical felul de a concepe un spectacol de operă. Mă refer la teatralitatea ce se impune, la trăirea autentică şi nu formală a muzicii care se cântă şi la devoţiunea cu care trebuie abordat acest gen pe care îl iubesc şi îl voi iubi toată viaţa.”

Marele merit al regizoarei Claudia Deleanu constă în obţinerea unei compoziţii de o originalitate şi complexitate remarcabile, situate undeva, în afara timpului, în care se regăsesc tinerii noştri, cu toate bunele şi relele lor, dar, mai presus de orice, cu acele unice şi imuabile emoţii, numite în acest spectacol, atât de simplu, “sentimente”.

 Din punct de vedere muzical, tânăra pianista Eliza Puchianu reuşeşte prin compoziţiile sale, să facă insesizabile trecerile de la Bellini la Mozart, de la Ceaikovski la Puccini, fără ca publicul să simtă sutele de ani care despart aceste lucrări, rezultatul fiind o uniune remarcabilă a unor monştri sacri ai operei.

“Viaţa este un complex de stări şi sentimente. Atunci când ele sunt transmise publicului cu maximă sinceritate, au darul de a produce emoţii extraordinare tuturor celor care participă la acest inedit eveniment “- a declarat Claudia Deleanu – regizor şi profesor de canto în cadrul proiectului.

Din partea Royal Art Muzzyk, la realizarea acestui spectacol au contribuit: Claudia Deleanu – Profesor canto/Regizor, Eliza Puchianu – Pianista/Compozitoare, Corina Ignat - Soprană, Ana-Maria Voica - Soprană, Ana-Maria Acunnune - Soprană, Vladimir Sima - Tenor, Valentin Trandafir – Tenor, Cătălin Nicolescu – Light Design, Sorin Deleanu – Editor Film.
Organizarea spectacolului la Bucureşti este posibilă cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Romane iar intrarea este liberă.