30 iunie 2022

„Rugăciune pentru Cernobîl” la Radio România Cultural

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărţii „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015. Momentul comemorează 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile vor avea loc numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18.00, până pe 26 aprilie la miezul nopţii.

Textul a apărut în 1997 în revista rusească „Prietenie între popoare”. Tradus de atunci în numeroase limbi, a permis cititorilor din întreaga lume să intre în culisele nefaste ale celui mai mare accident nuclear din istorie.

Scriitoarea din Belarus şi-a dat acordul ca prologul, care este de fapt mărturia soţiei unuia dintre pompierii care au intervenit printre primii la Cernobîl şi care a murit după două săptămâni, în urma unei suferinţe cumplite, să fie citit de femei din lumea întreagă în diferite limbi. Mai multe detalii despre acest proiect se pot găsi accesând adresa april26appeal.noblogs.org.

Lectura, care va fi realizată de Daniela Ivanov, va fi precedată de un documentar semnat de Dan Vasiliu care reuneşte mărturii ale unor oameni care au fost la Cernobîl, au fost afectaţi de acest accident sau au studiat documente legate de acea perioadă: inginerul electronist Tudor Căpăţînă din Republica Moldova, care s-a numărat printre lichidatori, Nicolae Melinescu care făcea parte, în acea perioadă, din echipa Telejurnalului TVR, Claudiu Dincă de la Arhivele Naţionale.

Li se adaugă Adrian Pârvu, un tânăr din România a cărui sănătate a fost afectată grav de efectele accidentului de la Cernobîl. Este regizor, şi în 2015 a mers în Ucraina să afle povestea primei generaţii născute după explozie. Filmul realizat se numeşte „Totul nu va fi bine” şi a fost premiat cu premiul FIPRESCI la Festivalul Transilvania şi cu premiul „Cel mai bun film ucrainean” la Festivalul de la Odessa.

„Practic acest Cernobîl, acest monstru despre care toată lumea vorbeşte este o greşeală care putea fi evitată. Şi imediat după, dacă pur şi simplu se spunea adevărul, mult mai puţini oameni ar fi avut de suferit. Cred că o lecţie pe care trebuie s-o învăţăm este că trebuie să spunem mereu adevărul, chiar dacă greşim”, concluzionează acesta.