20 septembrie 2021

Rugby Europe Championship: Portugalia-România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Stejarii continuă parcursul în Rugby Europe Championship, sâmbătă, 13 martie, de la ora 15.00, în direct la TVR 1. România a jucat prima partidă din competiţie săptămâna trecută, la Soci, unde naţionala condusă de Andy Robinson a întâlnit Rusia.

Stejarii vor să îşi ia revanşa în faţa Portugaliei, chiar la Lisabona, pentru înfrângerea suferită anul trecut în faţa lusitanilor. Pe 13 martie, de la ora 15.00, a doua partidă din Rugby Europe Championship, Portugalia – România, poate fi văzută în direct la TVR 1.

Este cea de-a 26-a întâlnire dintre cele două echipe, 21 de victorii revenind până acum Stejarilor şi 4 – lusitanilor. În această competiţie, Rugby Europe Championship (fosta denumire, Cupa Europeană a Naţiunilor) cele două echipe s-au întâlnit de 18 ori, 14 victorii revenind Stejarilor şi patru – portughezilor.

„Le datorăm un meci bun portughezilor!” – Andy Robinson, antrenorul Naţionalei de rugby a României

Anul trecut, România a fost învinsă de Portugalia la Caldas da Reinha, cu 22-11. „Le datorăm un meci bun portughezilor pentru că jocul nostru de data trecută a fost dezamăgitor, am simţit că nu am dat tot ce am fi putut, astfel că avem nevoie de un meci bun sâmbătă. Este o partidă pe care credem că suntem în stare să o câştigăm. Sunt încântat de ceea ce am văzut în echipa noastră, avem individualităţi foarte bune, trebuie doar să reuşim să jucăm ca o echipă. Acesta este obiectivul principal pentru meciul cu Portugalia de sâmbătă”, a declarat Andy Robinson, antrenorul României.

De la revenirea din Rusia şi până miercuri, 10 martie, Naţionala de rugby a României a pregătit cel de-al doilea meci din Rugby Europe Championship, cel cu Portugalia, la CSN Snagov. De joi, pregătirile stejarilor continuă la Lisabona, unde, sâmbătă, vor întâlni reprezentativa Portugaliei, în direct la TVR 1.

Lotul care pregăteşte meciul cu Portugalia este asemănător cu cel care făcut pregătirile şi pentru meciul cu Rusia, cu doar câteva mici modificări: Alexandru Ţiglă, de la CSM Ştiinţa Baia Mare s-a alăturat Stejarilor, iar Marius Antonescu şi Alexandru Ţăruş au revenit la echipele lor de club. De asemenea, Johan Van Heerden a revenit în antrenamente după o accidentare uşoară suferită săptămâna trecută. Pe de altă parte, Tangimana Fonovai este în continuare accidentat. Astfel, în lotul care se antrenează pentru meciul cu Portugalia sunt 34 de jucători, dintre care 20 de înaintaşi şi 14 jucători de trei sferturi.

Lotul României pentru meciul cu Portugalia din #REC2021este următorul:

Pilieri: Pristăviţa Constantin (CSM Ştiinţa Baia Mare), Savin Alexandru (CSA Steaua), Balan Vasile (CSA Steaua), Badiu Ionel (Valence Romans Drome), Burţilă Costel (Hyeres-Carqueiranne-La Crau), Gordaş Alexandru (Stade Nicois)

Taloneuri: Căpăţînă Eugen (SCM Timişoara), Butnariu Tudor (CSA Steaua), Cojocaru Ovidiu (CSM Ştiinţa Baia Mare)

Linia a – II-a: Mureşan Lucian (SCM Timişoara), Johannes van Heerden (CS Dinamo), Moţoc Adrian (RC Massy), Marius Iftimiciuc (Perigueux)

Linia a – III-a: Neculau Vlad (SCM Timişoara), Boboc Cristi (ACS Tomitanii Constanţa), Ser Dragoş (CSA Steaua), Macovei Mihai (Colomiers), Chirica Cristi (Sporting Club Appameen), Gorcioaia Andrei (Bayonne), Damian Strătilă (CSA Steaua)

Mijlocaş la grămadă: Rupanu Gabriel (SCM Timişoara), Surugiu Florin (CSA Steaua), Ţiglă Alexandru (CSA)

Mijlocaş la deschidere: Boldor Tudor (CSA Steaua), Plai Daniel (CSA Steaua)

Centri: Fercu Cătălin (SCM Timişoara), Vlaicu Florin (CSA Steaua), Alexandru Bucur (CSM Ştiinţa Baia Mare), Vlăduţ Popa (CSA Steaua)

Aripi: Shennan Stephen (SCM Timişoara), Dumitru Ionuţ (CSA Steaua), Nicolas Onuţu (CS Vienne)

Fundaşi: Melinte Ionel (SCM Timişoara), Popoaia Paul (CSM Ştiinţa Baia Mare)

Istoricul partidelor dintre România şi Portugalia începe în anul 1967, iar primele confruntări directe au adus victorii la scor ale echipei noastre. Cea mai mare diferenţă s-a consemnat în 1996, când Naţionala noastră a învins cu 92-0, după nu mai puţin de 13 eseuri marcate. Primul succes al lusitanilor a venit abia în 2003, cand s-au impus la limită, într-o partidă disputată la Lisabona.

Ediţia din acest an a Rugby Europe Championship contează şi pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023, găzduită de Franţa. Primele două clasate în ierarhia cumulată a competiţiei 2021 – 2022 se vor califica direct la Cupa Mondială, în timp ce ocupanta locului 3 va merge la turneul final de recalificare.

Meciurile României la Rugby Europe Championship 2021 se desfăşoară astfel: După Portugalia – România (13 martie, Lisabona), pe 20 martie, România întâlneşte Spania, la Bucureşti. Partida Georgia – România se va desfăşura pe 27/28 martie, iar pe 3/4 iulie urmează să aibă loc România – Belgia/Olanda.Pe 6 martie, la Soci, Rusia a învins reprezentativa de rugby a României cu scorul de 18-13.