3 iulie 2022

Rundă de consultări româno-polone din cadrul dialogului strategic “2+2”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a participat la Varșovia, în perioada 23-25 mai 2022, la o rundă de consultări româno-polone din cadrul dialogului strategic “2+2”, în format Ministerul Afacerilor Externe – Ministerul Apărării Naționale.

Discuțiile s-au concentrat asupra evoluțiilor situației grave de securitate din Ucraina, generate de invazia ilegală a Federației Ruse, precum și pe impactul fără precedent asupra securității statelor din regiune, inclusiv România, și asupra securității euroatlantice în ansamblu. Un subiect important a vizat pregătirile în perspectiva Summitului NATO de la Madrid, din iunie 2022, inclusiv aspectele privind elaborarea viitorului Concept Strategic, consolidarea pe termen mediu și lung a posturii NATO pe Flancul Estic, precum și alte aspecte legate de agenda cooperării bilaterale.

Secretarul de stat Iulia Fota a evocat sprijinul umanitar și economic acordat Ucrainei de România, precum și necesitatea consolidării asistenței NATO pentru creșterea rezilienței statelor partenere, în special Republica Moldova și Georgia. A subliniat importanța adoptării, cu prilejul Summitului NATO de la Madrid, a unor decizii ambițioase privind transformarea posturii aliate pe Flancul Estic, prin tranziția către apărare înaintată.

În marja dialogului strategic, oficialul român s-a întâlnit cu adjunctul Reprezentantului Special al Guvernului Republicii Polone pentru sprijinirea reformelor în Republica Moldova, cu reprezentanți ai German Marshall Fund și ai Institutului Pulaski, precum și cu reprezentanți ai societății civile. În cadrul schimburilor de opinii cu privire la situația de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre și pe securitatea euroatlantică, secretarul de stat a împărtășit evaluările țării noastre cu privire la ultimele evoluții și a prezentat contribuția României la ameliorarea situației umanitare și de securitate pe multiple paliere, în plan bilateral, regional și în cadrul UE și NATO.