4 octombrie 2022

Rusia coordonează cu Armenia negocierile sale cu Turcia de la Viena

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusia vrea să reamintească Armeniei câteva „înțelegeri” pe care le-a avut cu Turcia, ar fi ideea care se desprinde din această stare de fapt.

Vicepreședintele Parlamentului de la Erevan, Ruben Rubinyan, a discutat luni cu un înalt diplomat rus despre viitoarea rundă a doua de negocieri privind normalizarea relațiilor dintre Armenia și Turcia, care va avea loc la Viena, pe 24 februarie.

Rubinian, care reprezintă Armenia în negocieri, a discutat deja cu adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, înainte de prima sa întâlnire cu negociatorul turc, Serdar Kilic, la Moscova, pe 14 ianuarie. Ankara și Erevanul au descris acea întâlnire drept „pozitivă și constructivă”.

Ministerul rus de Externe a declarat că Rudenko a discutat telefonic cu Rubinian despre punerea în aplicare a „înțelegerilor” acestuia din urmă cu Kilic, la Moscova, precum și despre cea de-a doua întâlnire a acestora care va avea loc la Viena pe 24 februarie.

„Partea rusă și-a reafirmat disponibilitatea de a continua să asiste în căutarea unui punct comun între Erevan și Ankara de dragul stabilității și dezvoltării durabile în regiune”, se arată într-un comunicat emis de minister.

La începutul acestei luni, ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, și-a exprimat un optimism prudent cu privire la succesul dialogului turco-armean, care a fost salutat și de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ankara a legat timp de decenii stabilirea relațiilor diplomatice cu Erevanul și deschiderea graniței turco-armene de o soluționare a conflictului Nagorno-Karabah acceptabilă pentru Azerbaidjan. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat în mod repetat, că guvernul său va coordona discuțiile de normalizare turco-armene cu Baku.

A consemnat Ciprian Pop