30 iunie 2022

Rusia extinde accepțiunea juridică a infracțiunii de trădare și va pedepsi cu până la 20 de ani ceea ce consideră a fi „trecerea de partea inamicului”

Duma de Stat - wikipedia
Distribuie pe rețelele tale sociale:
În plină campanie militară din Ucraina, Duma de Stat a Rusiei a aprobat marți extinderea infracțiunii de trădare. Cea mai semnificativă schimbare este că incriminează în mod expres drept „trădare” ca un cetățean rus să treacă de partea inamicului în timpul unui conflict militar în care este implicată Rusia. Acest lucru poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.
Deputații Camerei Inferioare a parlamentului rus și-au dat aprobarea acestei reforme legislative în primă lectură. În plus, legislația rusă înăsprește și pedeapsa pentru mercenari și introduce un nou articol pentru colaborarea cu serviciile speciale străine, adică „spionajul”.
Inițiativa „de a proteja interesele naționale ale Federației Ruse” a fost discutată în Duma la trei luni și jumătate după ce președintele rus, Vladimir Putin și-a lansat ceea ce punctul de vedere rusesc numește drept „campania militară specială” împotriva Ucrainei și într-un moment în care trupele ruse se luptă pentru a prelua complet orașul Severodonețk și atacă deja Lisichansk, două locuri cheie pentru a prelua controlul asupra provinciei Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbass, care sunt parțial controlate de milițiile pro-ruse din 2014. Cealaltă regiune este Donețk.
În favoarea noii legislații au votat 341 de deputați. Au fost două voturi împotrivă și 44 de abțineri.
Proiectul, care trebuie să fie aprobat în a doua și a treia lectură, prevede o pedeapsă de la 12 la 20 de ani de închisoare pentru un cetățean rus care participă la un conflict armat „în scopuri contrare intereselor Federației Ruse”. Mai mult, „a trece de partea inamicului” în timpul unui conflict armat va fi echivalat cu trădare.
Pedeapsa pentru mercenari se mărește la 7 și 15 ani închisoare, când înainte era între 3 și 7. Se pedepsește și recrutarea mercenarilor: între 12 și 18 ani de pierdere a libertății.
Săptămâna trecută, guvernul rus a justificat pedeapsa cu moartea impusă de o instanță din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) pentru doi cetățeni britanici și un marocan care au fost luați prizonieri în timp ce erau în armata ucraineană.
Guvernul Regatului Unit și organizații precum Amnesty International au criticat sentința, argumentând că erau soldați profesioniști și că, în conformitate cu Convenția de la Geneva, în calitate de prizonieri de război, sunt protejați împotriva urmăririi penale pentru că au participat la ostilități.
foto: DUMA de STAT- wikipedia
A consemnat Ciprian Pop