Publicat: 2 Iulie, 2020 - 13:02
Share
Reforma constitutionala îi permite lui Vladimir Putin sa ramana la Kremlin pana in 2036

Rusia a adoptat o reforma constitutionala care-i permite lui Vladimir Putin sa ramana la Kremlin pana in 2036, relateaza AFP.

Rusii au validat cu 77.02% acest bloc de amendamente care, in afara de problema mandatelor presedintelui in functie, introduc totodata principiile conservatoare ale acestuia in Constitutie, potrivit unor rezultate dupa numararea voturilor in 61% din sectiile de votare, repartizate pe imensul teritoriu rus si difuzate de Comisia Electorala Centrala.

Nu au existat niciodata indoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobata de Legiuitor la inceputul anului, iar noul text al Constitutiei este deja pus in vanzare in librarii.

Vladimir Putin le-a cerut, marti, rusilor sa garanteze "stabilitatea, securitatea si prosperitatea" Rusiei, pe care ca a scos-o din haosul postsovietic.

Scrutinul, prevazut initial in aprilie, a fost amanat din cauza pandemiei covid-19. In vederea evitarii unei afluente prea puternice la sectiile de votare, el s-a desfasurat in decurs de o saptamana, iar alegatorii au purtat masti de protectie si manusi.

Cel mai controversat amendament este cel care ii acorda lui Putin optiunea a inca doua mandate, dupa terminarea celui actual, in 2024. Aceasta este o necesitate, considera el, pentru ca clasa politica nu trebuie sa se piarda intr-o "cautare a unor potentiali succesori".

Acest lucru ii va oferi posibilitatea sa ramana la Kremlin pana in 2036, cand implineste 84 de ani. Alte amendamente consolideaza anumite prerogative prezidentiale.

Revizuirea introduce in Constitutie principii conservatoare dragi presedintelui - credinta in Dumnezeu, casatoria rezervata heterosexualilor, invatamantul patriotic -, dar si grantii sociale, precum indexarea pensiilor.
Votul a avut loc pe fondul scaderii popularitatii lui Putin, din cauza unei reforme a pensionarii denuntata si crizei covid-19. Din mai 2018 in iunie 2020, nivelul aprobarii politicii sale masurat de catre Institutul independent Levada a coborat de la 79 la 60%,

Potrivit unor critici ai Kremlinului, puterea si-a multiplicat trucurile pentru a asigura un succes rasunator si o participare electorala puternica la scrutin - de exemplu printr-o loterie de cadouri pentru participanti si bonuri de cumparaturi pentru cei care au votat online.

Armata rusa s-a laudat cu o prezenta la urne de "99,991%" in randul personalului militar.

Comisia Electorala nu a constatat "nicio infractiune serioasa" in timpul scrutinului.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: