17 octombrie 2021

Rusia închide accesul spre o serie de zone ale Mării Negre pentru navele străine

M. Neagra Stramtoarea Kerch - Rusia
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusia închide accesul spre o serie de zone ale Mării Negre pentru navele străine

De sâmbătă seară, Rusia a suspendat dreptul la tranzit al navelor de război străine și a altor nave de stat, aparținând altor tari, în trei regiuni ale Mării Negre , potrivit unui buletin al Departamentului de Navigație și Oceanografie al Ministerului Apărării de la Moscova.

Se subliniază că această restricție va fi în vigoare de la ora 21.00, pe 24 aprilie până la ora 21.00, pe 31 octombrie.

Zonele planificate pentru închidere nu vor interfera cu navigația prin strâmtoarea Kerch , în plus, toate sunt situate în apele teritoriale ale Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a protestat pentru această decizie, indicând că ar fi fost adoptată sub pretextul desfășurării de exerciții militare, în ciuda faptului că toate zonele planificate pentru închidere se extind doar la frontiera exterioară a mării teritoriale a Federației Ruse.

Reacția occidentală

Departamentul de Stat al SUA a numit interdicția navelor străine de a pătrunde într-o serie de zone din Marea Neagră o „escaladare neprovocată” de către Rusia.

Purtătorul de cuvânt, Ned Price, și-a exprimat, într-o declarație scrisă, „profundă îngrijorare” cu privire la interdicție și a acuzat Moscova de „obstrucționarea activității porturilor ucrainene în Marea Azov”.

La rândul său, UE consideră că închiderea anumitor zone ale Mării Negre de către Rusia „va destabiliza și mai mult situația”. Purtătorul de cuvânt al serviciului de politică externă al Uniunii Europene, Peter Stano, a solicitat anularea acestei decizii.

Răspunsul Rusiei

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov , comentând reacția politicienilor occidentali, a subliniat că „Rusia acționează în conformitate cu acordurile internaționale”.

Diplomatul rus a explicat că „vorbim despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerch”.

„Vă atrag atenția asupra faptului că nu au fost introduse restricții pentru transportul maritim, pentru utilizarea porturilor ucrainene la Marea Azov”, a spus Ryabkov.

De asemenea, el a numit restricția anumitor zone în care se desfășoară exercițiile, practică internațională general acceptată. După cum a remarcat Ryabkov, din acest punct de vedere, Rusia acționează pe baza acordurilor multilaterale.

Trupele ruse continuă să se întoarcă de la exercițiile din Crimeea

Trupele ruse continuă să revină la punctele lor permanente de desfășurare din exercițiile desfășurate în Crimeea ca parte a unui exercițiu de control si verificare surpriză, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Rusia .

„În conformitate cu instrucțiunile ministrului apărării al Federației Ruse, generalul Serghei Shoigu, trupele (forțele) din districtul militar sudic și forțele aeriene implicate în inspecția surpriza se întorc la punctele lor permanente de desfășurare, „a semnalat ministerul.

În special, Ministerul Apărării a precizat că, după marș și încărcarea echipamentului militar, un tren a plecat cu unități de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din districtul militar sudic. Unitățile RKhBZ vor parcurge o distanță de aproximativ 1,3 mii de kilometri până la locul de bază permanent . În paralel, pușcașii marini ai corpului de armată al Flotei Mării Negre merg până la punctul de desfășurare permanentă în orașul Sevastopol .

Unitățile Forțelor Aeriene se întorc la punctele de desfășurare cu trenul, avioanele de transport militar și, de asemenea, singure în vehicule de-a lungul autostrăzilor federale. Astfel, un convoi de vehicule ale unităților de comunicații, suport logistic și tehnic al formațiunii de asalt aerian Novorossiysk va călători de-a lungul rutei poligonului Angarsk (situat lângă Simferopol ) – Strâmtoarea Kerch spre  Novorossiysk .

„Obiectivele verificării surpriză au fost pe deplin atinse”: exerciții la scară largă în Crimeea

Pe 22 aprilie, la terenul de antrenament Opuk de lângă Feodosia, ca parte a unui control surpriză al capacității si pregătirii pentru luptă, a avut loc etapa principală a manevrelor trupelor din districtul militar sudic și ale forțelor aeriene. La exercițiu au participat unități ale formațiunii combinate de arme, forțelor aeriene și ale formațiunilor de apărare antiaeriană, nave de război, unități militare ale forțelor de coastă ale Flotei Mării Negre, o parte a forțelor Flotilei Caspice din districtul militar sudic, precum și unități ale Forțelor Aeriene. În total, au fost implicați peste 10 mii de militari, 1,2 mii de unități de arme și echipamente militare, dintre care peste 40 de nave și bărci, 20 de nave de sprijin, până la 200 de avioane, inclusiv 40 de avioane ale aviației de transport militar .

În aceeași zi, 22 aprilie, Ministrul Apărării, Serghei Shoigu , rezumând rezultatele exercițiilor, a ordonat finalizarea activităților de verificare și începând din 23 aprilie să înceapă întoarcerea trupelor de la manevre. Până la 1 mai, personalul trebuie să se întoarcă la locurile sale de desfășurare permanentă.

Ministrul a menționat că obiectivele verificării surpriză au fost atinse pe deplin, trupele și-au demonstrat capacitatea de a oferi o apărare sigură a țării.

La randul sau, Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnik, și-a exprimat îndoiala cu privire la revenirea trupelor rusești din districtele militare sudice și occidentale la locurile lor de desfășurare permanentă și a solicitat monitorizarea internațională a mișcărilor lor. Diplomatul a spus acest lucru într-un interviu publicat vineri grupului media Funke .

„Anunțul ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu, privind retragerea trupelor de la granița cu Ucraina și Crimeea vă permite să respirați cu ușurare. Adevărat, însă  este prea devreme pentru a pune capăt alarmei”, a spus Melnik. El crede că Rusia a făcut un astfel de pas cu forța, sub presiunea „partenerilor occidentali” de la Kiev, inclusiv a Germaniei”, susține el.

Melnyk a argumentat că, „potrivit serviciilor speciale ucrainene, numai personalul militar se întoarce și in locație ramane armamentul greu, în principal sisteme de rachete cu lansare multiplă și tancuri”. „Acest lucru înseamnă că există încă o amenințare cu un atac asupra Ucrainei”, a spus diplomatul. El a cerut guvernului german să caute sa realizeze „monitorizarea internațională a retragerii forțelor [rusești] și a echipamentului militar”.

Joi, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a decis să finalizeze activitățile de verificare în districtele militare sudice și occidentale, deoarece toate obiectivele au fost atinse. Ministrul a atribuit sarcina „Statului Major General, comandantului districtelor militare și trupelor aeropurtate să planifice și să înceapă,din 23 aprilie până la întoarcerea trupelor la punctele lor permanente de desfășurare, să efectueze o analiză detaliată și să rezume rezultatele verificării surpriza a trupelor. ” Shoigu a ordonat ca, până la data de 1 mai, toate trupele si tehnica de lupta aferentă să se întoarcă la locurile de desfășurare permanentă a trupelor care au fost implicate în exercițiile din sudul Rusiei.

Foto ; strâmtoarea Kerch

Ciprian Pop