18 august 2022

Rusia: „Nu va exista securitate cat continua militarizarea Europei”

FILE - Kremlin spokesman Dmitry Peskov speaks to journalists in Moscow, Russia, on Dec. 23, 2021. The Kremlin says there was no breakthrough in the latest round of talks with Ukraine. Kremlin spokesman Dmitry Peskov said Wednesday it was a “positive factor” that Ukraine submitted its written proposals, but added that “we can’t say there has been something promising or any breakthroughs.” He emphasized in a call with reporters that there is still a lot of work ahead following Tuesday’s talks in Istanbul. (AP Photo)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rusia avertizează că militarizarea Europei și furnizarea de arme către Ucraina nu contribuie la consolidarea securității și stabilității continentului european.

În cadrul conferinței de presă zilnice care a avut loc luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat împotriva ideii de militarizare a Europei și de accelerare a livrării de arme către Ucraina, deoarece această politică „nu contribuie la securitatea și stabilitatea continentului european”.

Purtătorul de cuvânt a răspuns astfel unei întrebări despre declarațiile Înaltului Comisar pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene (UE), Josep Borrel, care a subliniat pe 18 mai că, dacă Europa vrea să câștige putere din unirea sa, trebuie să facă armatele sa se dezvoltă „în mod coordonat”.

În acest sens, Peskov a asigurat că șeful Diplomației UE nu este un apărător al metodelor diplomatice de soluționare a problemelor, în ciuda funcției pe care o deține și manifestă continuu, și chiar public, o înclinație către metodele de forță, amintind cuvintele lui Borrel , care a declarat în aprilie trecut că „conflictul din Ucraina se va rezolva pe câmpul de luptă”.

De la Comisia Europeană recunosc că livrarea „masivă” de arme către Ucraina a decimat stocurile din Europa, ceea ce arată în continuare că „nu este pregătită” să se apere într-un „război convențional”, spune Pskov.

Primul obiectiv al UE, potrivit Comisiei, ar trebui să fie consolidarea rezervelor de arme, precum sistemele de apărare antirachetă și aeriană, și înlocuirea armelor sovietice pe care le au țările din Europa de Est.

Moscova a avertizat în repetate rânduri că Occidentul își pune în pericol propria securitate prin livrarea masivă de arme Ucrainei, subliniind că astfel de aprovizionare de arme adaugă combustibil conflictului și va avea repercusiuni tragice.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: usembassyinluxelbourg