4 februarie 2023

Rusia și-a găsit un partener în Africa de Sud

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Serghei Lavrov s-a asigurat că Pretoria este pregătită să coopereze cu Moscova.

Ca parte a pregătirilor pentru summitul Rusia-Africa, programat pentru iulie, la Sankt Petersburg, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a efectuat o vizită în Republica Africa de Sud. El a precizat că aceasta este una dintre acele țări care doresc „să coopereze cinstit” – pentru interacțiunea tocmai cu astfel de parteneri, Moscova creează mecanisme independente de Occident. În timpul unei conferințe de presă, la Pretoria, Serghei Lavrov și omologul său sud-african, Naledi Pandor au trebuit să apere intenția Federației Ruse, Africii de Sud și Chinei de a organiza exerciții navale comune. Aceste planuri au stârnit îngrijorare în Statele Unite, care sunt, în principiu, nemulțumite de dezvoltarea contactelor dintre Rusia și țările africane. Și între China și Africa, de asemenea.

„Lucrăm activ pentru a crea noi mecanisme, instrumente care nu vor depinde de capriciile și arbitrariul colegilor noștri occidentali, toate acestea sunt reale, facem asta cu toți partenerii noștri care doresc să coopereze cinstit”, a spus el, luni, în Rusia, în urma discuțiilor de la Pretoria cu omologul său sud-african Naledi Pandor. Vizita în Africa de Sud a fost prima dintr-o serie de călătorii ale ministrului rus în țările continentului african în ajunul celui de-al doilea summit Rusia-Africa programat în iulie la Sankt Petersburg. Trebuia să aibă loc anul trecut, dar a fost amânat.

Africa de Sud este unul dintre cei mai mari cinci parteneri comerciali ai Federației Ruse de pe continentul african. În 2021, comerțul bilateral, conform Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse, s-a ridicat la 1,139 miliarde USD.

Adevărat, în cifra de afaceri totală din Africa de Sud, aceasta este o minusculă – mai puțin de 1%. Pentru comparație, comerțul Africii de Sud cu Statele Unite a fost de 21,2 miliarde de dolari anul trecut.

Printre subiectele promițătoare ale cooperării cu Africa de Sud, ministrul rus a numit „un spațiu cosmic pașnic”, înaltă tehnologie, orașe inteligente și energia nucleară. Pretoria este pregătită să coopereze, dar întrebarea este cum să se stabilească un lanț de aprovizionare și servicii financiare pentru proiecte comune în fața sancțiunilor impuse de țările occidentale Federației Ruse după izbucnirea războiului din Ucraina în februarie anul trecut.

Washingtonul demonstrează Africii că cooperarea cu aceasta este mai atractivă

Cele mai recente critici la adresa Africii de Sud din partea Washingtonului au venit după ce Pretoria a anunțat planuri de a desfășura exerciții navale împreună cu Rusia și China, în perioada 17-27 februarie, în apele Africii de Sud. Primul astfel de exercițiu a avut loc în noiembrie 2019. Și atunci nimeni nu a avut atunci întrebări speciale. De data aceasta, situația este alta. Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Pretoria, David Feldman, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de planurile Africii de Sud de a efectua exerciții „în ciuda faptului că Moscova continuă invazia brutală și ilegală a Ucrainei”. Mai multe publicații americane au subliniat și că exercițiile au coincis în timp cu aniversarea „operațiunii militare speciale” rusești.

„Trei țări suverane, fără a încălca nicio normă de drept internațional, desfășoară exerciții și nu înțeleg cine poate provoca o reacție mixtă. Probabil colegii noștri americani, care cred că numai ei pot desfășura exerciții în întreaga lume și nu numai în cele peste 200 de baze militare ale lor de pe tot globul, ci și oriunde”, a răspuns Sergey Lavrov la cererea jurnaliştilor din Africa de Sud de a comenta „reacția mixtă” la exercițiu. La rândul ei, Naledi Pandor, șefa diplomației statului african a spus că „este inacceptabil să punem la îndoială dreptul Africii de Sud de a desfășura exerciții navale”. „Africa de Sud este o țară suverană și decide singură unde și cu cine să desfășoare exerciții”, a subliniat ministrul.

Cu toate acestea, părerea ei nu este împărtășită de toți compatrioții. De exemplu, Kobus Mare, membru al comisiei parlamentare de apărare și deputat din principalul partid de opoziție Alianța Democrată, consideră că exercițiile militare nu vor fi de puțin folos și că guvernul ar trebui să acorde prioritate relațiilor cu parteneri comerciali mai mari, cum ar fi Uniunea Europeană și Statele Unite, și nu arăta favoare Rusiei.

Un sondaj de opinie publică realizat în toamna anului trecut de think tank-ul Brenthurst Foundation din Johannesburg a arătat că 74,3% dintre sud-africani au considerat acțiunile Rusiei în Ucraina „un act de agresiune care trebuie condamnat” și doar 12,7% „o utilizare acceptabilă a forței”. Aproape o aliniere similară s-a dovedit printre susținătorii partidului de guvernământ African National Congress (ANC) din Africa de Sud.

„Acest lucru sugerează că guvernul sud-african, care a refuzat să condamne invazia și chiar a început exerciții militare comune cu Rusia, nu are nicio speranță legătura cu alegătorii săi”, a scris Greg Mills, directorul Fundației Brenthurst, într-un articol pentru ziarul sud-african Daily Maverick.

În timpul unei conferințe de presă cu Serghei Lavrov, Naledi Pandor a fost întrebată de un corespondent al acestei publicații dacă și-a schimbat opinia despre acțiunile Rusiei în Ucraina în ultimul an. Reamintim că pe 24 februarie 2022, în numele doamnei Pandor, a fost publicată o declarație de către Ministerul de Externe din Africa de Sud, în care Rusia era chemată să-și retragă imediat trupele din Ucraina. „Dacă aș repeta asta domnului Lavrov astăzi, ar părea destul de primitiv și infantil, având în vedere furnizarea masivă de arme și tot ce s-a întâmplat”, a spus Naledi Pandor.

„Există o divizare în sistemul sud-african între partidul de guvernământ ANC și opoziție (în special Alianța Democrată), care se opune ferm cooperării ruso-sud-africane. Moscova are încă un potențial mare de a lucra în Africa. Rusia este un exportator major de cereale și, pe fondul altor probleme precum seceta, conflictele și efectele pandemiei, creșterea prețurilor a afectat puternic securitatea alimentară a Africii. La rândul său, Moscova, din motive evidente, este interesată de noi piețe de vânzare, așa că construirea de lanțuri valorice alternative este în interesul ambelor părți.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto financial intelligence