7 octombrie 2022

Rusia și India au semnat un acord privind dezvoltarea cooperării militaro-tehnice până în 2030

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Rusia și India au semnat un acord privind dezvoltarea cooperării militaro-tehnice până în 2030
Documentul a fost semnat în prezența miniștrilor apărării din Rusia și India, generalul de armată, Serghei Shoigu și omologul de la Delhi, Rajnath Singh.

Acordul a fost semnat și de șeful departamentului de vânzări și achiziții din MAPN rus, Dmitri Shugaev și de ministrul adjunct al apărării al Indiei pentru achiziții militare, Kant Rag.

Acordul presupune cooperarea între ramurile forțelor armate, precum și furnizarea și dezvoltarea de arme și echipamente militare.

La randul sau, Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat mai devreme că punerea în aplicare a acordului privind furnizarea de sisteme rusești de rachete antiaeriene decurge conform planului.

„Rusia continuă să îndeplinească contractul pentru furnizarea de sisteme rusești de rachete antiaeriene S-400 către India”, a anuntat si Alexander Mikheev, directorul general al Rosoboronexport, într-un interviu acordat canalului de televiziune Russia-24 .

Livrările de echipamente S-400 în India au început înainte de termen. Specialiștii indieni care vor opera primul set și-au încheiat pregătirea și au plecat în patria lor. Primul set de sisteme de apărare aeriană S-400 este planificat să fie livrat în India până la sfârșitul acestui an.

S-400 Triumph este un sistem rusesc de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune. Este conceput pentru a învinge armele de atac și recunoaștere aeriene și orice alte ținte aeriene în condiții de foc intens și contramăsuri electronice. New Delhi și-a anunțat intenția de a achiziționa echipamentele S-400 în 2015. Contractul pentru furnizarea a cinci sisteme de apărare aeriană S-400 Triumph în valoare de 5,43 miliarde de dolari a fost semnat în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin în India, în octombrie 2018.

Rusia și India intenționează să intensifice, printre altele,  și interacțiunea în sectorul petrolului și gazelor, precum și să determine noi domenii de cooperare reciproc avantajoase în sectorul energetic, existand  eforturile comune pentru implementarea Foii de parcurs pentru dezvoltarea cooperării în domeniul hidrocarburilor pentru perioada 2019-2024, în vederea creșterii cooperării bilaterale în domeniul energiei, cele doua tari extinzand, în continuare, și cooperarea în sectorul gazelor. În acest sens, s-a anunțat crearea unui grup de lucru pentru gaze „pentru identificarea domeniilor de cooperare reciproc avantajoasă, inclusiv dezvoltarea investițiilor în infrastructura și proiectele de distribuție a gazelor, utilizarea gazelor naturale în transport și combustibili noi care apar, inclusiv hidrogenul.

foto DefenseRomania
Ciprian Pop