5 octombrie 2022

Rusia și Iranul lucrează la o replică a SWIFT

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Iranul și Rusia lucrează la crearea unui sistem comun de plăți interbancare similar cu SWIFT, a declarat Mehdi Safari, ministrul adjunct de externe însărcinat cu diplomația economică al Iranului, pentru RIA Novosti. Aceeași acțiune a fost anunțată în februarie 2022 de Uniunea Băncilor din Armenia (UBA), și Armenia participând împreună cu Rusia la crearea unei alternative la SWIFT.

„Bineînțeles, două țări care doresc să-și de-dolarizeze tranzacțiile ar trebui să aibă un sistem special precum SWIFT. Partea iraniană și cea rusă au propus o versiune a unui astfel de sistem. Acum practic am ajuns la un acord bun, pe baza căruia vom putea efectua tranzacții valutare între cele două țări”, a spus Safari. El a mai semnalat că sistemul de plată rusesc „Mir” va fi lansat în curând în Iran. „Cred că va fi activat în curând în Iran. Există un acord cu privire la problema menționată mai sus”, a spus el.

Să reamintim că șeful Băncii Centrale a Iranului, Ali Salehabadi, bazându-se pe rezultatele întâlnirilor avute cu reprezentanții autorităților ruse la Moscova în zilele de 7 și 8 iulie, și-a exprimat speranța că memorandumurile de cooperare interbancară semnate cu Rusia vor fi puse în practică în curând.

El a spus că în viitor, Teheranul și Moscova își vor putea conecta băncile cu ajutorul unui sistem interbancar de plată și transfer de informații, similar sistemului SWIFT, larg utilizat în lume.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto midhco