Publicat: 7 Iunie, 2020 - 10:58
Share

Moscova susține “inițiativa Cairo” pentru încetarea focului în Libia, a declarat trimisul special al președintelui Federației Ruse pentru Orientul Mijlociu și pentru țările africane, ministrul adjunct de externe, Mikhail Bogdanov .

"Ne așteptam la această inițiativă, știam că este pregătită. Acum, după ce ne-am familiarizat cu conținutul propunerilor președintelui Egiptului, susținem, desigur, orice propuneri care vizează încetarea timpurie a ostilităților în Libia", a spus Bogdanov. Moscova se așteaptă ca părțile ce iau parte la conflictul din Libia să înceteze focul începând cu ora 6 dimineața, pe data de 8 iunie, a declarat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Orientul Mijlociu și țările africane, ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov pentru presa locala.

El a subliniat că toate detaliile propunerilor președintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi nu au fost încă studiate „din punctul de vedere al implementării lor practice”. "Prin urmare”, a spus acesta, “este foarte important să existe o reacție pozitivă a partilor libiene cărora le este adresată  această inițiativă si  sperăm că, la Tripoli, atât Guvernul de Acord Național, cât și Consiliul Suprem de Stat vor avea în vedere cu atenție conținutul acestei inițiative și ideea principală a acesteia va fi pusă în aplicare - încetarea focului de la 6 dimineața, pe 8 iunie ", a spus Bogdanov.

Astazi, la Cairo, Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi s-a întâlnit cu comandantul Armatei Naționale Libiene (LNA), mareșalul Khalifa Haftar și cu șeful Camerei Reprezentanților, cu sediul în estul Libiei, Akila Saleh. În urma întâlnirii, al-Sisi a anunțat o nouă inițiativă inter-libiană, care include încetarea focului și condițiile unei reglementări politice a situatiei din statul african, aflat in degringolada, dupa moartea lui Ghadafi.

Potrivit liderului egiptean, inițiativa include reprezentarea egală a celor trei regiuni în consiliul prezidențial, unificarea instituțiilor statului libian și adoptarea unei declarații constituționale. În plus, inițiativa prevede încetarea focului în Libia de la ora 6 dimineata, la data de 8 iunie, solicită respectarea tuturor eforturilor internaționale si, de asemenea, retragerea mercenarilor străini și a grupurilor armate, indifferent de natura si agenda lor.

Perioada de tranziție în Libia, potrivit inițiativei, va dura 18 luni

Potrivit lui Bogdanov, partea rusă se așteaptă, de asemenea, ca lucrările să fie lansate pe trei piste: în cadrul comisiei militare mixte „5 + 5”, în sfera economică - pe probleme de antreprenoriat și instituții economice, inclusiv a băncii centrale și, bineînțeles, organizarea pe noile fundații astfel create, a puterii politice, adică constituirea unui nou guvern care să reprezinte eficient vocea poporului libian în cele trei provincii istorice ale acestei țări, fapt care ar asigura unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a statului.

Bogdanov a adăugat că propunerile părții egiptene vor necesita studii și discuții suplimentare, precum și contacte „cu toate părțile libiene cu care Moscova menține contacte”.

Ciprian POP

Tag-uri Geo: