19 august 2022

Rușii intră în Europa prin „poarta sârbească”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rușii folosesc o lacună cunoscută sub numele de „ușa din spate sârbeasca” pentru a eluda interdicția la nivelul UE a zborurilor către și dinspre Rusia, a raportat The Guardian.

Compania de stat Air Serbia și-a dublat numărul de zboruri directe de la Moscova la Belgrad la 15 pe săptămână pentru a satisface cererea în creștere, după ce UE a interzis avioanele și companiile aeriene rusești din spațiul său aerian din cauza invaziei Ucrainei. Rusia a răspuns prin închiderea spațiului său aerian pentru aeronavele UE și Marea Britanie.

Serbia nu este membră a UE și a refuzat să impună sancțiuni Rusiei, dar avioanele sale sunt libere să traverseze spațiul aerian al UE. Acest lucru a făcut din țara balcanică „singurul coridor aerian european rămas deschis Rusiei”, potrivit companiei de analiză a călătoriilor ForwardKeys.

Volumul de pasageri dintre Rusia și Serbia a crescut cu 50% în prima săptămână a lunii martie, comparativ cu săptămâna înainte ca tancurile rusești să intre în Ucraina, a raportat același ForwardKeys. Capacitatea este de așteptat să fie mărită în următoarele săptămâni, potrivit companiei. „Cel mai remarcabil lucru este viteza cu care Serbia a devenit un coridor de călătorie între Rusia și Europa”, a declarat Olivier Ponti, vicepreședintele ForwardKeys. Rușii care sosesc în Serbia călătoresc în Europa, Cipru, Franța, Elveția și Italia, fiind principalele destinații. Rușii călătoresc și în Marea Britanie, Slovenia, Austria, Germania și Spania.

„Serbia face bani din sângele ucrainenilor”, a declarat ministrul adjunct de externe ucrainean, Emine Dzhaparova

„Compania aeriană sârbă „Air Serbia” și-a dublat zborurile către Moscova în ultimele zile, deoarece toate companiile aeriene europene impun sancțiuni Moscovei, iar Uniunea Europeană își închide cerul tuturor aeronavelor rusești”, a semnalat ministrul adjunct de externe ucrainean, Emine Dzhaparova, adăugând: „Serbia este singura țară deschisă în Europa pentru Rusia. Este complet nedemn ca o țară să facă bani din sângele conaționalilor noștri, chiar mai mult decât o țară candidată la UE”, a spus Dzhaparova.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: ewn.wikipedia.org