19 ianuarie 2022

S-a dat startul înscrierilor la Concursul BATRA 2021!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

(.com)unitate este tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, care va avea loc între 15 şi 30 octombrie 2021.

Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba şi OAR Nord-Vest, şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) anunţă deschiderea Concursului celei de-a cincea ediţii a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA. Doritorii se pot înscrie la 17 secţiuni, dintre care şapte speciale, până pe 13 septembrie 2021.

„Sunt premii atât pentru arhitecţi, cât şi pentru oameni pasionaţi de frumuseţea construcţiilor, pentru oameni inspiraţi de cuvinte melodioase şi imagini spectaculoase, dar şi pentru cei fascinaţi de felul în care pasiunea transformă cărămida în artă, de uneltele care pot să transforme o casă în „acasă”, spune arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2021.

Secţiuni:
– Arhitectura locuinţei individuale
– Arhitectura locuinţelor colective
– Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie
– Arhitectura spaţiului public
– Arhitectura patrimoniului cultural
– Rural
– Arhitectura spaţiului interior şi scenografie
– Microarhitectură / Arhitectura temporară
– Design de obiect
– Proiecte culturale / Iniţiative / Experimente

Premii speciale:
– Cel mai bun articol cu şi despre arhitectură / arhitecţi
– Cele mai bune fotografii de arhitectură
– „Clientul / Constructorul / Meşterul ideal”
– „Echipa de proiectare perfectă”
– Colaborare artist – arhitect
– „Poezia cu/despre arhitectură”
– Iniţiative civice

Regulamentul şi toate detaliile se găsesc pe SITE (https://www.batra.ro/index.php/concurs/inscrieri-2021).

ARHITECTURĂ ŞI / ÎN (COM.)UNITATE

Arhitectura se trăieşte şi asta o transformă în orice timp într-o extraordinară unealtă de educaţie şi formare. Pornind de la această idee, fiecare ediţie de BATRA aduce o temă de interes atât pentru arhitecţi, cât şi pentru clienţi, comunitate şi administraţia locală. Sunt teme şi scopuri totodată, menite să corecteze şi să îmbunătăţească aspectul, dar şi confortul caselor în care locuim, a clădirilor în care ne desfăşurăm activitatea profesională, sau a locurilor menite să ne producă relaxare şi plăcere.

Scopul ediţiei 2021 este reflectat de tema aleasă, „(.com)unitate”, respectiv nevoia profesioniştilor de implicare în comunitate, ca arhitecţi solidari cu nevoile ei, după această perioadă în care cu toţii ne-am redescoperit şi ne-am redefinit.

„Cei doi ani care au trecut de la ultima Bienală au fost încărcaţi de încercări nebănuite. Am trăit, am muncit, am gândit, am visat şi ne-am întâlnit într-un spaţiu virtual care ne-a ajutat în momente de criză. Şi, totuşi, ne-a fost dor de ceea ce am fost obişnuiţi să percepem cu toate simţurile: spaţiul real, oameni, prieteni, familie, colegi.

Consecinţele imediate: comunicarea s-a simplificat, nemaiputând să facă apel la detalii, iar comunităţile s-au redescoperit şi s-au redefinit. Arhitectura trebuie, acum poate mai mult ca oricând, să se definească prin conectare (nu separare), colaborare (nu individualism). Ritmurile vieţii au fost aşadar modificate şi prioritizate după noi criterii”, explică arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2021 şi preşedintele Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART).

Modificăm parcursul nostru? Avem repere şi valori suficient de puternice încât să se adapteze noilor nevoi? A fost „mutarea” în spaţiul virtual (.com) doar un gest de disperare, în urma căruia nu am rămas cu nimic, sau a generat ea, dacă nu caracteristica, măcar nevoia de unitate, de coeziune şi solidaritate? Iată dezbaterea asupra căreia ne vom opri, cu argumente solide şi exemple concrete, în cadrul #BATRA2021.

* * *

Info BATRA 2021

A cincea ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2021 este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba şi Nord-Vest, şi cu sprijinul filialei naţionale a OAR. Evenimentul are loc în perioada 15-30 octombrie, la Cluj-Napoca şi în alte 4 oraşe din ţară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Alba Iulia).

Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.

PARTENER OFICIAL: Ferro

PARTENERI INSTITUŢIONALI: Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca

PARTENERI MEDIA: igloo, Via Cluj TV

CONTACTE:

– Cluj/general:
Arh. Daniela Maier, curator BATRA 2021 – 0744695874, contact@batra.ro, bienalaarhitecturatransilvania@gmail.com Secretariat: 0264450375, secretar@oartransilvania.ro

– Alba
Arh. Iulian Mirea, 0258833506, Alina Hohoiu – 0746951483, oar.alba@gmail.com

– Satu Mare
Arh. Oana Oprea – 0743569685, oarsm.secretariat@yahoo.ro

– Bihor
Arh. Daniel Panait- 0770152958, 0259 428 889, arhitect.bihor@gmail.com

– Nord Vest
Arh. Mihai Radu- 075759793, oarnordvest@gmail.com