3 decembrie 2021

S-a desfăşurat Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică Columbia 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

În perioada 14-21 noiembrie 2021 s-a desfăşurat Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică Columbia 2021 (IOAA – Columbia 2021), ediţia a 14-a.

România, alături de alte 62 de ţări din întreaga lume, a fost reprezentată la această olimpiadă de către două echipe formate din câte cinci elevi, coordonaţi de trei team leaders.

Selecţia lotului României, respectiv al celor două echipe s-a realizat în cadrul Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, care a avut loc la Suceava, judeţ Suceava, 26-29 iulie 2021.

La IOAA – Columbia 2021 din cauza pandemiei, fiecare ţară participantă la această olimpiadă şi-a reunit lotul reprezentativ într-o singură locaţie iar subiectele pentru olimpiadă au fost transmise de către ţara organizatoare, Columbia.

Elevii monitorizaţi audio-video au susţinut următoarele probe: 1) Analiză de date (3 ore), 2) Fizica Soarelui (2 ore), Proba teoretică (5 ore), Proba pe echipe (30 de ore) şi Proba de planetarium (45 de minute). După terminarea fiecărei probe lucrările scrise ale elevilor au fost scanate şi trimise în Columbia spre corectare, Comitetului Ştiinţific (Jury), juriu format din oameni de ştiinţă din ţara organizatoare.

Din judeţul Suceava a participat elevii Sîrghi Dragoş Andrei şi Pavel Maurizio şi care au fost pregătiţi la clasă de către doamna prof. Amorăriţei Carmen şi domnul prof. Golda Sorin iar la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor respectiv la grupa de astronomie de la Centrul Judeţean de Excelenţă Suceava au fost pregătiţi de către prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică în cadrul ISJ Suceava.

Mulţumim Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc care a asigurat cheltuielile pentru cazare şi masă pentru lotul României la Hotelul ŞANDRU din Câmpulung Moldovenesc, judeţ Suceava.

De asemenea au fost alături de noi şi cărora le aducem mulţumiri:

Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc pentru realizarea materialelor promoţionale, pentru logistică, pentru organizarea timpului liber a lotului României la IOAA-2021 şi pentru implicarea profesorilor voluntari pentru buna desfăşurare a probelor scrise. Mulţumim doamnei director Alina Elena Cuciurean.

Colegiul Naţional Dragoş Vodă din Câmpulung Moldovenesc pentru logistică şi implicarea unui profesor în buna organizare a probelor scrise.

Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus-centru UNESCO implicaţi în organizarea şi desfăşurarea IOAA – Columbia 2021.

Sponsori: Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Eximprod Power System, Yanis Prodcom, Dor de Munte, SC.Puşcău Vicovu de Sus.

Despre olimpiadele de astronomie şi astrofizică:

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (IOAA) este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanţe ridicate din întreaga lume. Înfiinţată în Thailanda în 2007, a fost iniţiată de către cinci ţări, inclusiv Thailanda, Indonezia, Iran, China şi Polonia, cu scopul de a prolifera astronomia în rândul elevilor de liceu, de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internaţional, pentru a construi cooperarea în domeniul Astronomiei în viitor.

În anul 2014 Romania a organizat la Suceava a 8-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizica la care au participat 44 de echipe din 37 de ţări. Organizatorii IOAA-2014 au fost Ministerul Educaţiei Naţionale, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, ISJ Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus-centru UNESCO, Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.

Premiile obţinute de lotul României, astăzi 21 noiembrie 2021:

Echipa 1

Nr. crt – Numele şi prenumele – clasa – Unitatea de învăţământ – Localitate – Judeţ – Premiul

1. OROS VLAD-ŞTEFAN – XI – Liceul Teoretic Grigore Moisil – Timişoara – Timiş – Medalie de aur

2. CIURESCU RĂZVAN MIHAIL – XII – Liceul Internaţional de Informatică – Bucureşti – Bucureşti – Medalie de bronz

3. TUŞ TRAIAN – X – Colegiul Naţional Gheorghe Şincai – Baia Mare – Maramureş – Medalie de argint

4. PAVEL MAURIZIO – XII – Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – Suceava – Suceava – Medalie de bronz

5. GROSU TEODOR-IONUŢ – XII – Colegiul Naţional Gheorghe Vrânceanu – Bacău – Bacău – Medalie de bronz

Echipa 2

Nr. crt – Numele şi prenumele – clasa – Unitatea de învăţământ – Localitate – Judeţ – Premiul

1. MARIN ANDREI – XII – Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu – Bucureşti – Bucureşti – Medalie de argint

2. SÎRGHI – DRAGOŞ ANDREI – XI – Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – Suceava – Suceava – Menţiune

3. HĂRĂBOR DARIA TEODORA – XII – Colegiul Naţional Vasile Alecsandri – Galaţi – Galaţi – Medalie de bronz

4. NECULA VLADIMIR-GEORGE – XI – Liceul Internaţional de Informatică – Bucureşti – Bucureşti – Medalie de bronz

5. DUMBRAVĂ VICTOR IOAN – XII – Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa – Constanţa – Medalie de bronz

TEAM LEADERS

1. Lect. univ. dr. PÎRGHIE CRISTIAN – Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava – Suceava – Suceava

2. Prof. dr. CRĂCIUN PETRU – Inspectoratul Şcolar Judeţean – Suceava – Suceava

3. Prof. PĂUNESCU VICTOR – Liceul Tehnologic Dacia – Bucureşti

SUPERVISORS

1. Prof. ŢĂRAN OANA – Colegiul Silvic Bucovina – Câmpulung Moldovenesc – Suceava

2. Prof. LUPESCU NICOLETA – Colegiul Silvic Bucovina – Câmpulung Moldovenesc – Suceava

3. Prof. DRĂGAN VIOLETA – Colegiul Silvic Bucovina – Câmpulung Moldovenesc – Suceava

4. Prof. ANASTASIU GABRIEL – Colegiul Naţional Dragoş Vodă – Câmpulung Moldovenesc – Suceava

Prof. dr. Petru Crăciun