27 septembrie 2022

S-a găsit unul dintre naziștii ucraineni invocați de Putin! Esta chiar lângă Zelenskiy.

COSMIN GUSA
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Mikhaylo Podolyak este consilierul lui Zelenskiy, ucrainean cu studiile, profesia și o parte din tinerețe petrecute în Belarus, jurnalist combativ ce a devenit în 2020 unul dintre primii 100 cei mai influenți ucraineni. În timpul conflictului ucrainean a fost cooptat lângă Zelenskiy, de unde a participat la acțiuni, inclusiv prin prezența la negocierile de pace cu Rusia. Deci omul e de bază pentru regimul de la Kiev.

Ieri acest Podolyak l-a amenințat pe profesorul Andrei Marga cu deschiderea unui dosar penal pentru încălcarea suveranității și integrității statului ucrainean, folosind la adresa clujeanului nostru și termenul jignitor de ”naftalină politică”, sugerând de fapt, așa cum a început de alaltăieri și-n România fantele de Craiova, numitul Adrian Cioroianu, că Marga ar fi putinist.

Noi vorbim în cadrul acestui scandal de faptul că unul dintre cei mai reputați intelectuali români actuali, și unul de frunte în Europa în domeniul său, a expus un adevăr istoric referitor la unele teritorii ale Ucrainei care-au aparținut altor state, unde există câteva milioane de cetățeni vorbitori în limba acelor state, punând în dezbatere și posibile soluții de pace posibil să fie negociate internațional. Iar Podolyak, n-a scris ca replică vreo analiză unde să demonstreze că n-ar fi așa, cum ar face orice jurnalist în vreo democrație, ci ne-a anunțat din poziția lui de consilier al șefului statului său că românul Marga va fi acuzat oficial, asta fiind de fapt o amenințare și pentru oricare alt român, ungur, polonez, rus, etc., care va dori să exprime un adevăr istoric.

Băi Podolyak, noi în România am luptat și murit în 1989 tocmai pentru ca să ne putem exprima liber ideile, iar Constituția ne garantează acum asta prin articolul 30. La tine în Belarus sau în Ucraina știu că atunci doar ați așteptat pasivi să vă ofere Gorbaciov și americanii libertatea, nu v-ați arătat prea supărați pe dictatura ce vă îngrădea libertatea de exprimare, deci ești calificat doar ca să primești lecții de la noi despre asta și nu să comentezi despre subiect! Iar felul în care acționezi confirmă deplin teoria lui Putin că unii de-acolo aveți comportament de tip NAZIST, și ca să-l contrazici acum, ar fi nimerit să-i ceri scuze azi lui Andrei Marga, poți argumenta cu faptul că ieri a fost duminică, și la Kiev, ca și la Moscova, se mai consumă VODKA.

Sunt convins că profesorul nostru ți-ar accepta scuzele, tocmai pentru că noi suntem diferiți de unii ca tine …
Iar Ministerul de Externe, condus acum la noi de ”ăla micu’ cu trabucu”, ar face bine să le ceară socoteală ucrainenilor pentru o așa amenințare, nu să incrimineze declarația corectă a lui Andrei Marga care, atunci când Aurescu era învățăcel, conducea din poziția de Rector (cel mai bun!) chiar Universitatea Babeș-Bolyai!

Cozmin Gușă