10 august 2022

S-a încheiat Festivalul Internaţional de Jazz de la Miercurea Ciuc, ediţia 2022

a musician plays alto saxophone over the piano with Bokeh light background

Distribuie pe rețelele tale sociale:

S-a încheiat Festivalul Internaţional de Jazz, ediţia 2022, cavalcada de culori, sunete şi mişcări care a zguduit viaţa culturală a oraşului Miercurea Ciuc. Pe parcursul celor cinci zile de festival, 14 concerte şi evenimente conexe au atras un număr mare de vizitatori. Nóra Szilágyi, organizatoarea principală a festivalului, a povestit despre evenimentul anual care nu trebuie ratat de iubitorii de jazz.

Cum apreciază echipa de organizatori ediţia din acest an a festivalului?

A fost uimitor din toate punctele de vedere, pur şi simplu nu găsesc cuvinte pentru a-l descrie, totul a fost pus la punct, toată lumea ştia ce face, şi chiar şi vremea a fost de partea noastră: festivalul s-a derulat fără furtuni şi vijelii mari. Mă simt incredibil de recunoscătoare pentru toate acestea. Mulţumim echipei care a făcut o treabă atât de profesionistă şi publicului pentru că a venit şi a iubit atât de mult festivalul în acest an!

Ce aţi evidenţia din programul din acest an?

Sunt multe lucruri pe care le-am putea evidenţia, dar cel mai izbitor a fost concertul lui Tigran Hamasyan, care ne-a dus pe toţii într-o altă stare. Unii vorbeau despre plutire, alţii se aflau într-o stare de meditaţie sau chiar plângeau. În ceea ce mă priveşte, am pierdut complet noţiunea timpului, iar concertul mi s-a părut că în loc de 1.5 ore a durat cel mult o jumătate de oră, atât de intens şi de şocant a fost.

Dintre ofertele muzicale de înaltă calitate ale festivalului l-aş evidenţia pe trupa RVQ – Radu Vâlcu Quintet din Bucureşti, care a adus o muzică mult mai serioasă decât se aştepta, sau Grey Paris şi minunata Hot Jazz Band, care au avut un public entuziasmat care a stat şi în ploaie. Programul de dans, pe care l-am inventat împreună cu Attila Bordas, din timpul concertului Nat Osborn Band a avut un mare succes, iar noi ne-am îndrăgostit instantaneu de vocea lui Net Osborn.

Trebuie să menţionăm şi scena Petofi din faţa cafenelei Kulissza, unde Random Trip a făcut o atmosferă pe cinste cu concertul lor intitulat Vibe Changers, urmată de Folkfantastic din Miercurea Ciuc, Edina&Friends din Cluj Napoca şi Dóra Danics-Róbert Sinha, care au oferit – de asemenea -concerte extraordinare publicului.
Cum a fost prezenţa la concerte? De unde a venit publicul?

Am avut câte un mare interpret în fiecare zi a festivalului, astfel au venit foarte mulţi oameni şi din alte oraşe, iar curtea Cetăţii Miko era destul de plină. Au venit foarte mulţi iubitori de jazz şi din străinătate. Bănuiam că, dacă îl punem pe Tigran şi Luiza Zan în aceeaşi zi, am putea atrage şi publicul vorbitor de limbă română. Şi aşa a fost.

Cât de mult a fost afectat programul de vremea furtunoasă?

Nu am avut absolut nicio problemă din cauza vremii. În timp ce alte evenimente au fost spulberate de furtună, noi am fost binecuvântaţi, întrucât a plouat doar în timpul a două concerte, dar niciunul dintre ele nu a fost deranjat de această împrejurare. Ba mai mult, ploaia s-a potrivit foarte bine pentru atmosfera concertului Grey Paris… A fost tare frumos să vezi publicul stând în faţa scenei, legănându-se şi dansând în ploaie.
Celălalt concert a fost susţinut de Hot Jazz Band, care, cu permisiunea noastră, s-a oprit o jumătate de oră pentru a lăsa ploaia să se liniştească, dar publicul i-a aplaudat să continue. Eu însumi am dansat în pelerină de ploaie aproape până la capăt la marginea primului rând.

Cum a fost primită pictura de jazz? Lucrările au fost cumpărate?

Au fost create lucrări foarte frumoase, toată lumea s-a bucurat din nou de prezenţa pictorilor şi graficienilor. Două dintre tablouri s-au vândut cu siguranţă, celelalte se vor vinde ulterior, noi îi vom ajuta cu reclama.
Şi mai era şi un tren de jazz, un pub de jazz, activităţi pentru copii, alte curiozităţi…

Trenul de jazz, numit după celebrul muzician de jazz JAZZ COOL TRAIN, a pus un zâmbet pe faţa tuturor, pentru că, ca adult, nu prea ai ocazia să te plimbi cu un astfel de tren, mai ales dacă nu ai copii. Eu, de exemplu, am stat într-unul cu fiul meu la Sovata, iar apoi acasă, în Miercurea Ciuc la un eveniment de ziua oraşului. Aş dori să mulţumesc proprietarului trenului pentru că a acceptat invitaţia şi a stat şi între 11-12 noaptea pentru a aduce atâta bucurie spectatorilor!

Cadillacul şi celelalte maşini oldtimer pe care le-am folosit pentru a transporta noaptea vedetele şi artiştii la ANT, locul de desfăşurare a jam session-ului, au avut la fel de mult succes. Le mulţumim colecţionarilor locali de maşini oldtimer şi proprietarilor clubului ANT, Ali şi Zsolt.

Programele muzicale şi ateliere meşteşugăreşti în faţa Cetăţii Miko au atras mulţi copii în ambele zile, mulţumită lui Kata Szabo, managerul Mycreativeplace şi echipei HelloWuudhu, care au realizat obiecte frumoase împreună cu ei.

Borsetele şi pungile Wild to Wear şi cerceii handmade ai lui Bizsu au avut un mare succes şi printre vedete, iar grafica publicitară realizată de Barna Fazakas a fost, de asemenea, foarte apreciată.

Ce legătură a avut tabăra intensivă de dans CAMP_Coexistence 2022 cu festivalul de jazz? Prin includerea dansului şi a picturii în program, putem spune că anul acesta vorbim de un festival al tuturor artelor.

Publicul s-a bucurat foarte mult de apariţia bruscă a dansatorilor, cred că au înveselit atmosfera, de exemplu, la concertul Random Trip sau la cel al lui Nat Osborn Band. Într-adevăr, artele s-au împletit foarte bine la ediţia din acest an a festivalului de jazz, şi acest lucru mă încântă, deoarece asta este ceea ce am vrut să realizez. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără atât de mulţi artişti şi oameni cu mintea deschisă din oraşul nostru. În acelaşi timp, organizarea festivalul nu ar fi fost posibilă fără susţinători, printre care aş dori să evidenţiez Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Agenţia Maghiară de Turism, Fundaţia Comunitară Zajta, Fondul Naţional de Cooperare, Fundaţia MOL-New Europe, Fundaţia pentru Cultura Maghiară şi Agenţia Culturală Petofi. De asemenea, dorim să mulţumim tuturor celorlalţi co-organizatori, parteneri, sponsori şi parteneri media ale căror nume sunt menţionate pe site-ul actualizat de web al festivalului www.jazzfestival.ro

Să ne întâlnim şi la anul cu aceeaşi plăcere!

Sursa foto Pixabay