15 august 2022

S-a închis prima ediţie a Şcolii de vară de limba română organizată de LSRS Italia şi Ambasada României în Republica Italiană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În data de 1 August 2022 s-a închis prima ediţie a Şcolii de vară de limba română organizată de LSRS Italia şi Ambasada României în Republica Italiană, în colaborare cu Accademia di Romania din Roma şi Institutul Limbii Române.

Cursul s-a desfăşurat de-a lungul lunii iulie şi a avut ca şi participanţi studenţi români născuţi sau crescuţi în peninsulă. Elementul care a unit acest grup de tineri a fost dorinţa de a învăţa mai multe despre limba natală, pentru a fi mai siguri şi pentru a abandona sentimentul de ruşine şi de nesiguranţă când este vorba despre limba română.

Sesiunile au avut ca şi scop acela de a analiza regulile gramaticale a limbii române, dar mai ales diferitele colocaţii lingvistice şi expresii tipice folosite de cunoscătorii de limba italiană.

Lecţia cea mai importantă pe care am învăţat-o de-a lungul şcolii de vară este că greşelile şi confuzia cuvintelor sunt consecinţe naturale a situaţiei de vorbitori de două limbi. Acest lucru a însemnat pentru noi o mai mare conştientizare, dar şi o mai mare încredere în noi înşine şi în capacitatea noastră de a ne îmbunătăţi.

Acest proiect a demonstrat cât de importantă este colaborarea dintre tineri şi Instituţii în realizarea unor noi trasee comunitare, în care se dă şi se primeşte într-o perspectivă de reciprocitate şi cooperare. Suntem recunoscători pentru oportunitatea pe care am avut-o de a realiza acest proiect, care ne-a permis să creăm un spaţiu de învăţare sigur pentru tinerii din comunitatea românească din Italia. Ne-a reunit de la sud la nordul Italiei, de la est la vest, cu participanţi chiar şi din România, într-un mediu de deschidere şi prietenie.

Pe 31 august, vom sărbători finalul acestui proiect la Ambasada României la Roma, unde doamna Ambasador Gabriela Dancău va înmâna diplomele participanţilor la Şcoala de vară. Invităm comunitatea studenţească să ni se alăture la această întâlnire, care are ca scop şi celebrarea Zilei Limbii Române, o sărbătoare importantă care ne reaminteşte să ne cinstim originile şi istoria limbii noastre.

Mulţumim tuturor studenţilor participanţi, pentru că fără studenţi nu ar fi existat şcoala. De asemenea, mulţumim doamnelor profesoare de limba română care au dedicat voluntar timpul dumnealor acestei iniţiative. Nu în ultimul rând, mulţumim instituţiilor pentru sprijinul constant acordat nu numai acestui proiect, dar şi tuturor iniţiativelor dedicate comunităţii române
din Italia.